Netanyahu tekrar başbakan!

İsrail'de son yılların en çekişmeli seçimleri iktidardaki Likud partisinin beklenenin üstünde zaferi ile sonuçlandı

İsrail'de son yılların en çekişmeli seçimleri iktidardaki Likud partisinin beklenenin üstünde zaferi ile sonuçlandı. En fazla 24 sandalye kazanması beklenen Likud sandıklar açıldığında 30 sandalyeye ulaştı.

"Seçilirsem Filistin devleti olmayacak" vaadi ile seçime giren İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu'nun partisi Likud, beklenenin çok üzerinde bir oy ile seçimlerden çıktı. İsrail'de dün saat 07:00 ile 22:00 arasında düzenlenen seçimlerin sonuçları açıklandı. Resmi olmamakla birlikte, tüm sandıkların açılmasının ardından ilan edilen sonuçlara göre iktidar partisi Likud 30 sandalye kazanırken, seçim öncesi Likud ile başabaş mücadele edeceği iddia edilen en yakın takipçisi Siyonist Birlik ise 22 sandalyede kaldı. Öte yandan Arap Birliği ise beklendiği gibi 15 sandalye ile seçimlerde 3'üncü oldu.

Seçime katılım oranının yüzde 72 olduğu İsrail'de, yine koalisyon hükümeti kurulacak; ancak Likud'un sandalye sayısındaki artıştan dolayı bu koalisyonun daha güçlü olması bekleniyor.

Aşırı milliyetçi ve sağcı tutumu ile bölücü bir tavır izleyen Netanyahu'nun seçim tarihine kadar bu çizgiyi tırmandırarak sürdürmesinin İsrail halkı tarafından onay gördüğü anlamına gelen seçim sonuçlarına göre, yakın süreçte Filistin ile ilgili olumlu bir gelişme beklenmiyor.

Nitekim, Netenyahu tarafından yumuşaklıkla itham edilen ve Filistin ile daha çok işbirliği arayışında olan Merkez sol Siyonist Birlik ve liderleri İzhak Herzog ile Tzipi Livni tahminlerin daha altında sandalye ile yine hezimete uğradı.

Bilindiği gibi Netanyahu; seçildiği takdirde Filistin devletinin kurulmasına izin vermeyeceğini söylemiş, muhalifleri de Kudüs'ten vazgeçmekle suçlamıştı.

İsrail'de dün yapılan 26 partinin katıldığı seçimler, 10 bin 372 merkezde yapılmıştı. Barajın 3.25 olduğu İsrail'de son sonuçlara göre 10 parti barajı aştı.