Nijeryalılar sandık başına gidiyor: Jonathan mı, Buharı mı?

Nijerya'da seçimlere bir hafta kala, Seçim Komitesi seçimlerin ertelenmesini talep etti. Askeri birimler ve güvenlik yetkilileri seçimlerin 6 hafta daha ertelenmesini istiyor

Nijerya'da seçimlere bir hafta kala, Seçim Komitesi seçimlerin ertelenmesini talep etti. Askeri birimler ve güvenlik yetkilileri seçimlerin 6 hafta daha ertelenmesini istiyor

Nijerya'da 14 Şubat'ta yapılması planlanan seçimler, güvenlik gerekçesi ile 28 Mart tarihine ertelenmişti.

Ülkenin kuzeyinde etkili olan ve pek çok bölgenin kontrolünü elinde bulunduran radikal dince gurup Boko Haram, Nijerya'da seçim güvenliğinin önündeki en büyük engel.

Boko Haram'ın etkili olduğu Kuzey bölgesinde pek çok seçmene seçim kartları ulaştırılamazken, milyonlarca kişi ise Boko Haram tehdidi nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı.

173 milyon nüfuslu Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya'daki bu seçimler, 1999 yılında, askeri diktatörlükten demokrasiye geçildikten sonra gerçekleştirilen 5. seçimler olacak ancak bu seçimler iki parti arasında gerçek bir yarışa sahne olacak ilk seçimler olma özelliği taşıdığı için ülkenin en önemli seçimi olacak.

Seçim yarışının mevcut Devlet Başkanı Goodluck Jonathan ile rakibi Muhammadu Buhari arasında geçmesi bekleniyor.

İktidardaki Halkın Demokrasi Partisi, 1999 yılından bu yana karşısında gerçek bir rakip olmadan seçimlere girmişti.

Ancak bu kez, Boko Haram'ı ortadan kaldırma vaadiyle taraftar toplayan, farklı partilerin bir araya gelerek oluşturdukları Tüm İlericiler Kongresi ve liderleri Muhammadu Buhari, iktidardaki Halkın Demokrasisi Partisini seçimlerde zorlayabilir.

İktidardaki Halkın Demokrasi Partisinin bazı vekilleri, Boko Haram'ı durduracağına inandıkları Tüm İlericiler Kongresi saflarına katıldılar.