NSA Chirac, Sarkozy ve Hollande’ı da dinlemiş!

Amerikan istihbaratının uzun yıllar boyunca Fransa cumhurbaşkanları başta olmak üzere birçok üst düzey siyasetçi ve devlet görevlisini dinlediği iddia ediliyor.

Amerikan istihbaratının uzun yıllar boyunca Fransa cumhurbaşkanları başta olmak üzere birçok üst düzey siyasetçi ve devlet görevlisini dinlediği iddia ediliyor.

Médiapart sitesi ile Libération gazetesinde yer alan haberde, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Fransız cumhurbaşkanlarını dinlemeye aldığı iddia edildi. WikiLeaks belgelerine dayandırılan haberlerde, 2006 ile 2012 yılları arasında yapılan dinlemelere takılanlar arasında cumhurbaşkanlarının yanı sıra Fransız bakanlar, milletvekilleri, diplomatlar ile üst düzey devlet memurları bulunuyordu.

Yayınlanan belgelerde, ‘çok gizli’ olarak tasnif edilen NSA’ya ilişkin raporlarda, telefon görüşmelerinin dinlendiği belirtililyor.

Libération gazetesine göre, NSA tarafından yapılan dinlemelerde ‘devlet sırrı’ niteliğinde bilgiler olmamakla birlikte, “NSA’nın Fransa’ya özel ilgi gösterdiği görülüyor” yorumu yapıldı. Gazete haberinde, WikiLeaks belgelerinde yer alan ve NSA tarafından dinlendiği belirtilen telefon numaralarından birinin 2007-2012 yılları arasında cumhurbaşkanlığı yapan Nicolas Sarkozy’ye ait olduğu savunuldu.

Gazetenin tespit ettiği telefon numaralarının diğer ikisinin ise, Sarkozy’nin müsteşarlarından Jean-Pierre Jouyet ve Pierre Lellouche’a ait olduğuna dikkat çekildi. Dinlenen bakanlar arasında ise, eski İçişleri Bakanı Claude Guéant ile baş danışmanı Jean-David Levitte bulunuyordu.

Médiapart ve Libération’da yer alan haberlerde, NSA’nın Fransa’daki dinleme yaptığı 2006-2012 yılları göz önünde bulundurularak, üç cumhurbaşkanının da dinlendiği sonucuna ulaşıldı. Jacques Chirac 1995-2007, Nicolas Sarkozy 2007-2012 yılları arasında cumhurbaşkanlığı yapmış, 2012’de ise bu göreve François Hollande seçilmişti.

2013 yılında eski NSA çalışanı Edward Snowden tarafından yayınlanan belgelerde de NSA’nın Almanya Başbakanı Angela Merkel başta olmak üzere birçok Avrupalı hükümet ve devlet başkanını dinlediği ortaya çıkmıştı.