Obama: Nelson Mandela dünya için bir kahraman

Obama: Nelson Mandela dünya için bir kahraman

ABD Başkanı Barak Obama, her an ölüm haberi gelmesi beklenen Güney Afrika lideri Nelson Mandela’nın “dünya için bir kahraman” olduğunu söyledi.

Dakar’da Senagalli mevkidaşı Marcky Sall ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Barack Obama, Nelson Mandala’nın dünya için bir kahraman olduğunu söyledi. Obama, “Onun dünya için bir kahraman olduğunu düşünüyorum ve, eğer bu dünyayı terk ederse (…), hepimiz biliyoruz ki, ki ben öyle düşünüyorum, onun mirası çağları geçecek miraslardan biridir” dedi.

KIZI: HER AN HERŞEY OLABİLİR

Güney Afrika eski başkanı Nelson Mandela’nın ailesi, her an ölümünü bekliyor.  Kızı Makaziwe, kamu radyosu SAFM’ye yaptığı açıklamada “Ancak babamın durumunun çok kritik olduğunu tekrarlayabilirim. Her an her şey olabilir” dedi.

Makaziwe, “Ama bir kez daha, bunun zaman olacağını sadece Tanrı’nın bileceğinin altını çizmek istiyorum (…) Bizimle olduğu sürece, gözünü açıncaya ve dokunurken tepki verinceye kadar, onunla, babamla, birlikte bekleyeceğiz” ifadelerini kullandı. Mandela’nın kızı, “Son gelinceye kadar bu umutla yaşayacağız” diye ekledi.

ZUMA: DURUMU DAHA İYİ

Mandela’nın durumu nedeniyle Güney Afrika Devlet Başkanı Jacop Zuma, Mozambik’e öngörülen ziyaretini erteledi. Bugün yazılı bir açıklama yapan Zuma, "Bugün onu dün akşam gördüğümden net olarak daha iyi. Sağlık ekibi dikkate değer bir çalışma yürütüyor" dedi.

Ekili gazetelerden Dailly Sun, Mandela’nın apartheid rejimine karşı mücadelesini anmak amacıyla “Son mücadele” başlığını kullandı.

Mandela’nın sağlık durumu hafta sonundan buyana daha da ağırlaştı. Bir akciğer enfeksiyonu nedeniyle 8 Haziran’da acil olarak hastaneye kaldırılmıştı. 94 yaşındaki Mandela’nın akciğer ile ilgili sorunları da 2 buçuk yıl önce başlamıştı.

Mandela’nın nereye defnedileceği üzerine tartışmalar yürütülüyor. Güney Afrika lideri, ülkenin doğusunda, çocukluğunun en güzel yıllarını geçirdiğini söylediği Qunu köyüne defnedilmek istediğini açıklamıştı. Torunu Mandla, Mendala’nın 30 km daha uzaktaki doğduğu köy olan Mvezo’ya defnedilmesini istiyor.  Üç çocuğunun cenazeleri de 2011’de Mvezo’ya taşınmıştı. Ailesi bu konuda henüz yorum yapmadı.