OPEC’e göre petrol için en büyük tehlike, çevreci aktivistler

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri, petrol sektörü için “en kötü tehdidin” iklim mücadelesi yürüten aktivistlerin enerji sektörüne yönelik eylemleri olduğunu söyledi.

OPEC’in Nijeryalı Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, petrol karteli OPEC’in bir toplantısı ardından düzenlenen basın toplantısında iklim için yürütülen mücadeleyi hedef gösterdi.

Barkindo’ya göre küresel ısınma ile birlikte meteorolojik olaylar arttıkça, dünya kamuoyunun petrole karşı “bilimsel olmayan” kitlesel eylemleri de artıyor. 

Barkindo, “Sivil toplum, iklim değişikliklerinin nedeni petrolmüş gibi yanlış yönlendiriliyor! Bu belki de gelecekte endüstrimiz için en büyük tehdittir” dedi.

Çevre için eylemlerde bulunarak esin kaynağı olan İsveçli kız çocuğu Greta Thunberg ve küresel ısınmaya karşı mücadele eden Fridays For Future hareketini ima eden Barkindo, “(OPEC’in merkezinin bulunduğu) Viyana dahil Avrupa başkentlerinde, çocukların sokaklarda, parlamento önlerinde, büyük petrol gruplarının binaları önünde, şirketlerin genel kurul toplantıları sırasında, petrol endüstrimize karşı kampanya halinde eylem yaptıklarını gördük” dedi.

Barkindo’ya göre kamuoyundaki bu seferberlik, geçiş enerjisini de rehin alıyor. Çevrecileri yönetim kurulları ve hükümetlere sızarak, geçiş enerjisini engellemekle suçlayan Barkindo, petrol sanayisinin iklim değişikliğine karşı çözümün parçası olduğunu ileri sürdü. Barkindo, petrolün nasıl bir çözüm olduğu konusunda detay vermedi.

Petrol karteli OPEC, Suudi Arabistan öncülüğündeki 14 üretici ülkeden oluşuyor. Suudi Arabistan, dünya petrol üretiminin üçte birini temsil ediyor.

Paris’te 2015’te imzalanan iklim anlaşması, gezegendeki ortalama sıcaklığın, sanayi öncesi döneme oranla 2 derecenin altında tutulmasını, hatta 1.5 derece ile sınırlandırılmasını öngörüyor.

Ancak bu hedefe ulaşmak için, 2010 yılı değerlerine oranla 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarının yüzde 50 azaltılması gerekiyor. Bu da hızlı ve sert bir şekilde, petrolün de dahil olduğu fosil enerjilerden vazgeçilmesi anlamına geliyor.