Ordu Mursi’yi kuşattı, muhalifler kutlama yapıyor

Ordu Mursi’yi kuşattı, muhalifler kutlama yapıyor

Mısır ordusu, ülkede siyasi krize çözüm bulması için 48 saat süre tanıdığı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin sarayını kuşattı. Sokaklara dökülen yüzbinerce muhalif kutlamalara başladı.

Mısır ordusu Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye verdiği ültimatomun dolması üzerine başkent Kahire sokaklarına tank ve asker sürdü. Cumhurbaşkanı Mursi’nin bulunduğu sarayı kuşatarak etrafına tel örgü ören ordu, saraya giden tüm yollarda barikatlar kurdu.

El Cezire televizyonu, tüm yardımcılarının terk ettiği, sarayda Mursi’nin yalnız kaldığını bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı sarayının kuşatılmasından hemen önce ordu, Mursi ve bazı üst düzey hükümet yetkilileri ile Müslüman Kardeşler örgütü liderleri hakkında yurtdışı yasağı getirdi. 

Askerler, Kahire Üniversitesi civarında toplanan Mursi taraftarlarının etrafını da sardı. Burada Mursi taraftarlarıyla görüşen subaylar amaçlarının güvenlik önlemi almak olduğunu söylerken, üniversite etrafında hem Mursi taraftarları hem de muhaliflerin sopalarla gezdiği bildirildi.

Mursi’ye ordudan önce istifası için süre tanıyan muhalifler ise gösterilerinin merkezi Tahrir Meydanı’nda kutlamalara başladı. Mursi’nin bulunduğu sarayın ordu tarafından kuşatıldığı haberleri üzerine kalabalık Mursi ve üyesi olduğu Müslüman Kardeşler alehine sloganlar atarak orduya desteklerini dile getirdi.

Alanda ıslık alkış ve sloganlar yükselirken, kentin birçok bölgesinde sokağa dökülen yüzbinler de Tahrir’deki kutlamalara destek veriyor.

Muhammed Mursi, ordunun verdiği ultimatomun yerel saatle saat 17.00’da dolmasının hemen ardından yapmış olduğu açıklamada birlik hükümeti çağrısında bulunmuştu. Ancak bu çağrı hem ordu hemde muhalifler tarafından reddedilmişti.  

Bu arada, Mısır Genelkurmay Başkanı General El Sisi’nin ‘bazı politik kişilerle’ birlikte bir video mesajını kayda geçtiği, El Sisi’nin okudu mesajın her an askerlerin kontrolündeki devlet televizyonunda yayınlanabileceği ileri sürüldü.