Paris’te coşkulu Newroz kutlaması

Paris'te binlerce Kürdistanlı ve dostları Parc Le Plateau Champigny'de aşırı soğuk havaya rağmen Newroz coşkusuyla bir araya geldi.

Kongra Gel Eş Başkanı Remzi Kartal ve PYD Eşbaşkanı Salih Müslim'in konuşmacı olarak katıldığı Newroz alanından Kürdistanlıların, "Yaşasın Kobane direnişi, biji serok Apo" sloganları susmadı.

Champigny Sur Marne Kenti bu yıl Newroz kutlamalarına evsahipliği yaptı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Kürdistanlılar  aşırı soğuya rağmen Newroz alanına akmaya başladı. Halkın ihtiyaçları için açılan yiyecek stantlarının yanı sıra Kürdistani kurumların birçoğu tanıtım stantlarıyla yerini almıştı. Newroz etkinliği saat 12.00'de Fransa Demokratik Kürt Konseyi Eşbaşkanı Şükran Akdoğan'ın yaptığı açılış konuşmasıyla start aldı. Akdoğan, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan, şehitt yakınları ve tüm özgürlük mücadelesi sevdalılarını selamlayarak konuşmasına başladı. 2016 yılında Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın özgürl olması dileğiyle mücadeleye her alanda devam edeceklerinin altını çizen Akdoğan'dan sonra sahneye, Demokratik Kürt Toplum Merkezleri bünyesinde kurs alan saz öğrencisi çocukların hazırlamış olduğu koro çalışması halkın karşısına çıktı. Halkın büyük ilgisiyle yarım saatlik bir performans sağlayan öğrencilerle birlikte Fransız, İtalyan, Arap müzisyenler bir dinleti gerçekleştirdi.

Paris Newroz'una konuşmacı olarak katılım sağlayan Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal, Newroz'un tarihsel önemine değinirken, son siyasal gelişmeler konusuna da değindi. Kartal, AKP ve Erdoğan zihniyetinin Kürt halkının mücadelesi karşısında kaybettiğinin altını çizerek, Kürt halkının haklı mücadelesinin kazanımlarının ortada olduğunu vurguladı. Amed tarihi Newroz meydanında milyonların Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın mesajı dinlediği aynı saatlerde konuşan Kartal, Amed'i işaret ederek "dün yok sayılan bir halkın iradesi şimdi meydanlarda yankılanıyor. Herkesin kulağı o meydanda şimdi" dedi.

Paris Newroz'unun ikinci konuşmacısı ise PYD Eşbaşkanı Salih Müslim'di. Müslim, Kobane zaferinin coşkusuyla halkı selamladı. Salih Müslim, "Yaşasın kobane zaferi, yaşasın Rojava direnişi" sloganlarıyla karşılandı. Kürt halkının kendi direnişiyle tarihsel bir destan yazdığına dikkat çeken Müslim, Rojava'da insanlığın sisteminin inşa edildiğini ve tüm barbarlıkların bu nedenle hedefi haline geldiğini ifade etti. Hergün yeni bir katliam provası yapıldığını hatırlatan Müslim, "Newroz coşkusunu bile kana buladılar. Kürt halkı kanla yazılan bir tarihle bugünlere geldi. Bu tarih şehitlerin tarihi. Kürt halkı sonuna kadar direnecek ve kazanacak" dedi.

KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık,  Kürt halkına dönük Newroz mesajı ise sinevizyonla Newroz alanına verildi. KCK Eşbaşkanı Bayık, Kürt halkının Newroz'unu kutlarken, tüm katliamcı politikalara rağmen Kürt halkının yeni zaferlerle 2015 Newroz'una ulaştığını belirtti.

Paris Newroz alanına ev sahipliği yapan Champigny sur Marne kenti Belediye Başkanı Dominique Adenot, Fransa Komünist Parti Genel Sekreteri Pierre Laurent adına  PCF Dış İlişkiler Sorumlusu Lydia Samarbanksh, Fransa Kürt Dostluk Derneği Başkanı Sylvie Jan , MRAP adına Renée Le Mignot Newroz alanının Fransız konuklarıydı. Champigny sur Marne kenti Belediye Başkanı Dominique Adenot, Kürtleri Newroz günü kendi bölgesinde ağırlamaktan onur duyduğunu ifade ederek sözlerine başladı. Kürt halkının önderinin cezaevinde olmasının anlaşılmaz bir durum olduğunu ve derhal serbest bırakılması gerektiğinin altını çizen Adenot, "Kürt özgürlük hareketi artık bir Ortadoğu hareketidir. Çünkü Ortadoğu'da diğer halklarla birlikte özgürce yaşama projesine sahip tek halk Kürt halkıdır. Bu halkın haklı talepleri sahiplenilmelidir" diyerek Kürt halkının Newroz'unu kutladı.

Komünist Parti ve diğer Fransız konuşmacılarda PKK'in terör örgütleri listesinden derhal çekilmesi gerektiğini hatırlatarak Kürt halkının Newroz'unu kutladı. Komünist Parti ise Türkiye genel seçimlerine dikkat çekerek HDP'nin seçim sürecinde yanında olacaklarını ifade etti.

Newroz alanında Tev-çand korosu, Zele Mele, Deniz Deman, Grup Abdal Sara, Ergin Xelikan seslendirdikleri Kürtçe, Zazaca, Türkçe müzikle halkla buluştular. Kimi yerde dengbej kimi zaman değişler kimi zaman Kürtçe halay parçasıyla müzik ziyafeti Newroz alanını coşturdu.

Koma Govend  çocuk ve genç ekibi yaptıkları halk oyunu gösterileriyle büyük ilgi görürken Newroz etkinliği akşam geç saatlere kadar sürdü.