Paris'te 'Kürtsüz' Suriye toplantısı

Batı destekli Suriye Ulusal Koalisyonu ile iç muhalefet olarak adlandırılan koordinasyon komitesi, Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya geldi. Toplantıda ilk kez bir anlaşma sağlandığı bildirildi. Ancak toplantıya Kürtler davet edilmedi.

Batı destekli Suriye Ulusal Koalisyonu ile iç muhalefet olarak adlandırılan koordinasyon komitesi, Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya geldi. Toplantıda ilk kez bir anlaşma sağlandığı bildirildi. Ancak toplantıya Kürtler davet edilmedi.

Suriye Ulusal Koalisyonu ile Suriye'de Demokratik Değişim için Ulusal Koordinasyon Komitesi, Paris'te toplandı.

Fransız haber ajansı AFP'ye göre 22-24 Şubat tarihlerinde yapılan toplantıda ilk kez iki muhalefet grubu arasında bir yol haritası üzerine anlaşma sağlandı.

AFP'ye konuşan Koordinasyon Komitesi'nin yürütme üyesi Halef Dahud,  "Koalisyon ile Koordinasyon Komitesi arasında bir anlaşmaya varıyoruz" dedi. 

Koordinasyon üyelerinin Cumartesi günü Şam'da da bir araya gerek, toplantıyı değerlendirmeleri gerekiyor.  Komite içerisinde Şam rejimine yakın partiler de yer alıyor.

İç muhalefetin sözcüsü Munzer Haddam, "Anlaşmanın Koordinasyon Komitesi'nin politikasıyla uygunluk gösterdiği kanaatine varırsak, onaylayacağız. Muhalefetin büyük çoğunluğu bugün sadece siyasi bir seçeneğin kaldığına ikna olmuş durumda. Ülkeden geriye kalanı kurtarmaya çalışacağız" diye konuştu.

Koordinasyon Komitesine göre Paris'teki toplantıya uluslararası bir güç dahil olmadı. Komitenin yürütme üyesi Halef Dahud, "Yabancı bir gücün dahil olmadığı Suriyelilerin ilk toplantısı oldu ve bu çok iyi geçti" dedi.

Komite, her iki muhalefet arasında BM Güvenlik Konseyi'nin kararları, Cenevre'de 30 Haziran 2012'de yazılan Suriye'ye ilişkin Eylem Grubu'nun bildirisi ve her iki tarafın sunduğu belgeler çerçevesinde bir proje üzerine anlaşma sağlandı. 

Yazılı bir açıklama yapan Suriye Ulusal Koalisyonu'na göre Yol Haritası, Başar El Esad ile görüşmelerin ilk amacını "çoğulcu, demokratik ve tüm Suriyelilerin eşit hak ve görevlerini güvenceye alan bir sistem oluşturmak" şeklinde düzenliyor.  Yol Haritası ayrıca, görüşmelere başlamak için bölgesel ve uluslararası bir konsensüsün gerekli olduğunu belirtiyor.

Başar El Esad'ın geleceği konusu da muhalefet gruplarını bölüyor. Koalisyon Başar Esad'ın gitmesini isterken, Koordinasyon Komitesi daha esnek bir tutum takınıyor.

Koordinasyonu sözcüsü Munzer Haddam, "Rejim çözümün parçasıdır çünkü sorunun parçasıdır" diyor.

WASHİNGTON MEMNUN

Washington da Paris'teki toplantıdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.  ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, "Çabalar, ılımlı muhalefetin Cenevre bildirisi temelli bir müzakere süreci çerçevesinde demokratik, çoğulcu ve hukuk devleti ile yurttaş haklarına saygı gösteren birleşik bir Suriye niyetini yansıtıyor" dedi.

PYD DAVET EDİLMEDİ

Toplantıya Rojava'nın en büyük partisi PYD davet edilmedi. ANF'ye konuşan PYD Fransa Temsilcisi Halid İsa, toplantıya katılmalarının istenmediğini söyledi. 

Rojava'dan herhangi bir heyetin de toplantıda yer almadığını söyleyen İsa, Cumartesi günü iç muhalefetle bir araya geleceklerini ve buna göre tavırlarını ortaya koyacaklarını söyledi.

Paris'teki bu toplantı, Ocak ayı sonunda Moskova'da çoğu rejimle bağlantılı olan Suriyelilerin çağırıldığı toplantı sonrasına denk geldi.  Moskova'daki toplantıya Kürt temsilciler ve Şam rejiminden bir heyet de katılmıştı. Ancak toplantı sonuçsuz kalmıştı.

Paris'teki toplantının ayrıca, dört kişilik Fransız parlamenter heyetinin Şam'a ziyarette bulunduğu sırada yaşanması dikkat çekti. Fransız hükümeti parlamenterlerin ziyaretini sert bir dille kınayarak, resmi mesaj taşımadıklarını söylemişti.