Paris’teki tren kazasına üç soruşturma birden

Paris’teki tren kazasına üç soruşturma birden

Fransa’nın başkenti Paris yakınındaki Brétigny-sur-Orge komününde yaşanan tren kazasında yeni bilançoya göre en az 6 kişi hayatını kaybederken, olay yerine giden Fransa Cumhurbaşkanı François Hollanda, üç soruşturma başlatıldığını açıkladı.  

Essonne bölgesinde yer alan ve başkent Paris’in 40 km kadar güneyinde bulunan Brétigny-sur-Orge komününde akşam saatlerinde bir tren raylardan çıkarak devrildi. Kazanın ardından valilik tarafından, yüksek düzeyde ölü ve yaralı olduğu hallerde devreye konulan kırmızı alarm verildi.

300 itfaiyeci, 20 sağlık ekibi ve sekiz helikopter harekete geçirildi. İçişleri Bakanı Manuel Valls, kaza sonucu 6 kişinin öldüğünü, dokuz kişinin acil servise kaldırıldığını bildirdi. Bakan, daha önceki bir açıklamasında 7 kişinin öldüğünü bildirmişti. Toplam 192 kişinin kazaya karıştığı ifade edildi.

Saat 20.00’de olay yerine ulaşan Cumhurbaşkanı François Hollanda, kazaya ilişkin üç soruşturma birden başlatıldığını açıkladı. Hollande, kazada 6 kişinin öldüğü, 22 kişinin ağır yaralandığını belirterek aileleri ile dayanışma mesajı verdi.

Paris’teki Austerlitz garından hareket eden ve Limoges kendine doğru giden tren, saat 17.14’te raylardan çıktı. Bir polis kaynağı, trenin yüksek hızda gara gelirken, bilinmeyen bir nedenle ikiye ayrıldığını söyledi. Polis kaynağı, trenin bir parçası devam ederken, diğer yarısının da istasyonda yana devrildiğini belirtti.

Fransa Ulusal Demiryolları Kuruluşu SNCF Başkanı Guillaume Pepy, toplam altı vagonun raydan çıktığını söyledi.   Brétigny Belediye Başkanı Bernard Decaux, Le Parisien gazetesine yaptığı açıklamada "Herkes farklı yönlere kaçıyor. Panik durumu yaşanıyor. Bir cehennem gösterisi" dedi. Le Parisien gazetesi, son dört vagon devrildiğinde kurbanların “eklektikle ve ezilerek öldüğünü” belirtti. France 3 televizyonu trenin en az 400 kişiyi taşımakta olduğunu belirtti.  

Le Monde gazetesine konuşan trenin sürücüsü, kazanın hızdan kaynaklı olmadığını belirterek, sözkonusu yerde hızın normlara bağlandığını ifade etti. Sürücü, daha çok bir altyapı sorunundan kaynaklı olduğunu, belki de bir makas manevrası sorunu olduğunu dile getirdi.