Pegida İsveç’te iflas etti

Yabancı düşmanı ve İslam karşıtı Pegida, (Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar) Facebook sayfasından İsveç’teki çalışmalarına son verdiğini ve İsveç seksiyonunu feshettiğini açıkladı.

Pegida geçtiğimiz yılın Ekim ayında Almanya’da kurulmuş ve bu yılın başlarında da İsveç’teki seksiyonunu kurmuştu. Ancak Pegida İsveç’te büyük bir direnişle karşılaştı ve örgütlenmeye çalıştığı eylemler fiyaskoyla sonuçlandı.

İlk eylemini Malmö ilinde gerçekleştiren Pegida’nın gösterisine 10 kişi katılırken 5 bin kişi Pediga’yı  protesto gösterisine katıldı. Bu başarızsızlktan sonra uykuya yatan Pediga Haziran ayında Malmö’de yeni bir gösteri örgütleme girişiminde bulunduysa başarılı olamadı.

Pediga’nın Göteborg, Stockholm, Uppsala ve Linköping ilinde örgütlemeye çalıştığı gösterilere ortalama 20’şer kişi katılmıştı.

Pediga’nın iflasını ilan etmesi ırkçılık karşıtı örgütler tarafından faşizme ve ırkçılığa karşı verilen mücadelenin başarısı olarak değerlendiriliyor. ‘No Pegida’ adlı ırkçılık karşıtı örgütün yöneticilerinden Fanny Rosbery, Pegida’nın İsveç’te iflas etmesini ırkçılık karşıtı hareket için bir kazanım olduğunu ve Pediga’ya karşı verilen mücadele sırasında kitleleri seferber etmeyi başarabildiklerini söylüyor.

Pegida’nın 10 kişilik gösterilerine karşı binlerce kişinin katıldığı karşı gösteriler örgütlediklerini hatırlatan Rosberg, Pegida’ya karşı verilen mücadele sırasında başarılı bağış kampanyaları yürüttüklerine ve ilticacılara yardım ettiklerine dikkat çekiyor.