Podemos lideri Başbakan Rajoy'a meydan okudu

İspanya'da liberalizm karşısı Podemos partisinin anketlerdeki yükselişi devam ederken, partinin genç lideri Pablo Iglesias muhafazakar Başbakan Mariano Rajoy'u canlı yayında tartışmaya davet etti.

İspanya'da liberalizm karşısı Podemos partisinin anketlerdeki yükselişi devam ederken, partinin genç lideri Pablo Iglesias muhafazakar Başbakan Mariano Rajoy'u canlı yayında tartışmaya davet etti.

Podemos partisinin lideri Pablo İglesias, başkent Madrid'deki bir miting sırasında yaptığı konuşmada, Başbakan Mariano Rajoy'un ülkedeki krize ilişkin sözlerine yanıt verdi.

Rajoy Salı günü yaptığı açıklamada, İspanya'nın 2008'de derinleşmeye başlayan kriz kabusundan kurtulduğunu iddia etmişti.

İglesias, "Kabus, ülkemizin gerçekliğidir" diyerek, işsizlik, ortalama ücretteki düşüş, çok kısa süreli iş sözleşmelerindeki artış ve yüzbinlerce küçük özel mülkiyet sahiplerinin borçlarını ödeyememesine tepki gösterdi.

İspanya, yüzde 23'ü aşan işsizlik oranı ile Avrupa Birliği'nde Yunanistan'dan sonraki en kötü işsizlik tablosuna sahip.

Ülkede az kazanan ya da ayda bin Euro’nun çok altında kazanan 7,7 milyona yakın işçinin olduğuna dikkat çeken İglesias, "Kabustan çıkmak bu mudur?" diye sordu.

Bir yıl önce kurulmasına rağmen hükümete karşı tek muhalefet haline gelen Podemos partisinin lideri Pablo İglesias, Başbakan Rajoy'u televizyonda canlı tartışmaya çağırdı.

İspanya'da "sistemin yolsuzluğu" değil, "yolsuzluk sisteminin" olduğunu söyleyen Podemos'un lideri yolsuzluk suçlarına ilişkin cezaları arttırma sözü verdi.

İglesias ayrıca İspanya'nın borcunun yeniden yapılandırılacağını söylerken, bunu Euro Bölgesi ile müzakere edeceğini kaydetti. 

Euro Bölgesi'nin İspanya'yı es geçemeyeceğini ifade eden İglesias, "Biz Euro Bölgesi'nin dördüncü ekonomisiyiz, bizi tehdit edemezler" dedi.

İglesias, Başbakan Rajoy'a seslenerek "Boyun eğen ve müzakere etmeyen hükümet başkanları istemiyoruz" diye ekledi.

Anketler Podemos'un seçimlerde birinci veya ikinci olacağını gösteriyor.  Aynı durum muhafazakar Başbakan Rajoy'un partisi PP için de geçerli.  Yerel ve bölgesel seçimler arından yıl sonunda genel seçimler yapılacak.

Mayıs 2014'te Avrupa Parlamentosu'na beş vekil göndermeyi başaran Podemos'un önünde 22 Mart'ta Endülüs Özerk Bölgesi seçimleri duruyor. Burası sosyalist parti PSOE'nin kalesi olarak görülüyor.

İspanya'daki anket sonuçlarına bakıldığında Podemos ve merkez sağcı Cicudadanos partisinin yükselişte olduğu görülüyor. Cicudadanos da işsizlik ve yolsuzluğa tepki gösteriyor.

Her iki partinin bu yükselişi, 1982 yılından beri geleneksel olarak iktidara gelen muhafazakar PP ve sosyalist PSOE'nin ikili parti sistemine son verebilir.