Podemos 'yeşil ekonomi' planını açıkladı

İspanya'da kısa bir süre önce kurulmasına rağmen ülkenin siyasi haritasını değiştiren radikal sol parti Podemos, yenilenebilir enerjiye ilişkin yatırım planını sundu.

İspanya'da kısa bir süre önce kurulmasına rağmen ülkenin siyasi haritasını değiştiren radikal sol parti Podemos, yenilenebilir enerjiye ilişkin yatırım planını sundu.

Amerikalı ekonomist Robert Pollin ile birlikte hazırlanan planın hayata geçtiği ilk yıl 320 bin iş alanının kurulması vaat ediliyor.

Amerikan eski enerji bakanlığı danışmanı Robert Pollin, Avrupa'da ekonomik krizle gelen kemer sıkma tedbirlerine karşı sert eleştirileri ile tanınıyor.

ABD'nin kuzey doğusundaki Massachusetts Üniversitesi'nde ekonomi profesörü Pollin, İspanya'nın yenilenebilir enerjiye 20 yıl boyunca her yıl 18,4 milyar Euro, yani yurt içi gayrı safi milli hasılanın yüzde 1,5 oranında yatırım yapması gerektiğini düşünüyor.

Polin ayrıca fosil enerji tariflerinin de çok sert bir şekilde arttırılması gerektiğini kaydediyor.

Madrid'de Podemos yöneticileri ile birlikte düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Amerikalı ekonomist, "Bu program ithal edilen petrole bağımlılığın azalması hesaba katıldığında kendi kendisini tamamen finanse edebilir" dedi.

Daha önce Birlemiş Milletler için de çalışan Amerikalı uzman Pollin, İspanya'yı 2008 sonunda krize sürükleyen emlak sektöründeki şişkinlikten bu yana inşaat alanında kaybedilen iş birimlerinin bir kısmının yeşil ekonomi ile geri kazanılabileceğini söyledi.

2008 sonunda başlayan ekonomik krizle birlikte işsizlikte adeta patlama yaşandı. Ülkede bugün aktif nüfusun yüzde 23.8'i işsiz durumda.

Rüzgar enerjisine de geniş bir şekilde yatırım yapan İspanya, bugün enerji ihtiyaçlarının yüzde 17'sini yenilenebilir enerjiden karşılıyor. Ancak İspanya halen enerjinin yüzde 80'ini ithal ediyor.

Ocak 2014'te kurulan Podemos, kemer sıkma politikaları ve yolsuzluğa karşı sokaklara dökülen bıkkınlar hareketinden doğdu.

Hızlı bir yükseliş gösteren Podemos, 24 Mayıs'taki yerel ve bölgesel seçimlerde üçüncü parti olarak, geleneksel iki partili iktidar döneminin kapanmasını sağladı.