Poroşenko: 1549 Ukrayna askeri öldü

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Nisan 2014'ten bu yana Donbass bölgesinde yaşanan çatışmalarda 1549 Ukraynalı askerin öldüğünü açıkladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Nisan 2014'ten bu yana Donbass bölgesinde yaşanan çatışmalarda 1549 Ukraynalı askerin öldüğünü açıkladı.

Ulusal bir televizyon kanalına mülakat veren Batı destekli Cumhurbaşkanı Poroşenko, hayatını kaybedenlerden 1232'sinin ordu üyesi, 163'ünün sınır servisi görevlileri, 132'sinin Ulusal Muhafız savaşçıları ve 99'unun İçişleri Bakanlığı'na bağlı güçlere mensup olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı, ateşkesin başladığı 15 Şubat'tan bu yana ise 64 askerin öldüğünü sözlerine ekledi.

Ukraynalı yönetici Poroşeko, Ukrayna ordusu tarafından Kırım'da bırakılan tüm silahları geri alma ve Kırım ile sınır güvenliğini güçlendirme niyeti olduğunu açıkladı.

Kırım, 16 Mart 2014'te gerçekleştirdiği bir referandumla Rusya Federasyonu'na bağlanmıştı. Kiev ve Batılı ülkeler Kırım'ı tanımadı.

Nisan 2014'te Ukrayna güçleri Luhansk ve Donetsk'in yer aldığı Donbass bölgesindeki bağımsızlıkçı isyancılara karşı geniş kapsamlı bir operasyon başlatmıştı. Bu operasyon, Şubat 2014'te Ukrayna'da Victor Yanukoviç rejiminin devrilmesi ardından gelişmişti.

Ukrayna'daki iktidar, Batılı güçlerin desteğini alırken, tek taraflı halk cumhuriyetleri ilan eden Donbass bölgesi, Rusya'dan destek görüyor. Ukrayna krizi nedeniyle Batı ile Rusya arasında en gergin dönemlerden biri yaşanıyor.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Temsilciliği'ne göre şu ana kadar yaşanan çatışmalarda 6 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.