Referandumdan evet çıkarsa Tsipras görevi bırakacak

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, AB ve IMF’nin ekonomik programının oylanacağı referandumdan “evet” çıkması durumunda görevi bırakacağını açıkladı.

Devlet televizyonunda canlı yayında halka seslenen Tsipras, Yunan halkından AB ve IMF’nin şartlarına hayır deme çağrısında bulunurken temel amacın Syriza hükümetinin devrilmesi olduğunu belirtti. Kreditörlerin Yunanistan’ın AB ortak para biriminden çıkmasını istemediğini, bunun sonuçlarının çok ağır olacağını anlatan Tsipras, Yunan halkının mümkün olan en büyük farkla ekonomik programı reddetmesi gerektiğini vurguladı.

Referandumdan “evet” çıkması durumunda ne yapacakları konusunda ise Tsipras şunları söyledi: “Eğer Yunan halkı bu ebedi kemer sıkma planıyla devam etmek isterse biz buna saygı duyacağız ama bunu uygulayan güç biz olmayacağız.”

SÜRE BUGÜN 18’DE DOLUYOR

Yunanistan’ın kreditörlere olan 1.6 milyar euroluk borcunu ise bugün ödemesi gerekiyor. Saat 18’e kadar zamanı olan Yunanistan’ın ödemenin yapılmaması durumunda nasıl sonuçlar doğuracağı da uluslararası ekonomi piyasalarında tartışılmaya başlandı.