RSF: Türkiye Hollandalı gazeteciye kapılarını kapatacak mı?

RSF: Türkiye Hollandalı gazeteciye kapılarını kapatacak mı?

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Türkiye'deki oturumunu uzatmak isteyen Hollandalı ünlü gazeteci Bram Vermeulen'in karşılaştığı zorluklara ilişkin "acilen açıklama" istedi. Bu gazeteci özellikle PKK'li yöneticilerle röportajlar yayınlamıştı.

Yazılı bir açıklama yapan merkezi Paris'teki RSF, Hollandalı liberal gazete NRC Handelsblad muhabiri Bram Vermeulen'in 2009'dan bu yana çalıştığı Türkiye'de oturumunu uzatmakta zorluklarla karşılaştığını kaydetti.  Gümrük tarafından hoş karşılanmayan Vermeulen'in basın kartının yenilenmesinin de reddedildiğini belirten RSF, "şu ana kadar yetkili kurumlardan kendisine bu konuda hiçbir açıklama yapılmadığını" ifade etti.

RSF, "Türk makamlarının muğlaklığı kabul edilemez. Eğer bu devam ederse Bram Vermeulen'in 1 Ocak 2014'ten itibaren defakto olarak Türkiye'de ikamet etmesi yasak olacak. Bu da yabancı bir gazeteci açısından 1995'den bu yana bir ilki teşkil edecek ve Ankara'nın uluslararası basın karşısında büzüldüğünün yeni bir işareti olacak" dedi.

Örgüt, Türk makamlarını Bram Vermeulen'in durumunu düzeltmeye ya da açık bir şekilde bu sorununun nedenini izah etmeye çağırdı.

RSF, Hollandalı gazetecinin bu yılın başından beri beş kez durdurularak sorgulandığı tepkisinde bulundu.  RSF'ye konuşan gazeteci Bram Vermeulen, "Sınır güvenliği her seferinde bir güvenlik sorunu olduğunu ya da kara listede olduğumu söylüyor. Ama har defasında ülkeye girişime izin veriyorlar, zira 31 Aralık 2013'e kadar geçerli çalışma ehliyetim var. Hiç kimse, ne Türk büyükelçiliği, ne İçişleri Bakanlığı ve ne de polise neden böyle bir muameleye maruz kaldığıma ilişkin açıklama yapmadı" dedi.  Bir gümrükçünün, gazeteciye gelecekte bir turistik vize dahi alamayacağını söylediği belirtildi.

Hollandalı gazeteci Nisan ayından bu yana  Türkiye Başbakanlığı Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından basın kartının yenilenmesini bekliyor ancak gerçekleşmiyor. Meslektaşları arasında bu kartı almayan tek gazeteci olduğunu ifade eden RSF,  ne gazetecinin, ne NRC Handelsblad yönetimi ve ne de Hollanda Dışişleri Bakanlığı'nın Ankara'dan aydınlatıcı açıklama almadığını kaydetti.

Herhangi bir suçla itham edilmediğini ifade eden gazeteci Vermeulen, bu sorunun Gezi olaylarıyla ilgisi olduğunu da düşünmüyor.  Ancak gazeteci "hassas" olarak değerlendirilen konuları takip etmekle tanınıyor.  RSF'ye göre Hollandalı gazeteci özellikle PKK yöneticileri ile mülakatlar gerçekleştirdiğini ve DKHPC ile de, Suriye sınırını koruma iddiasındaki NATO bünyesinde yer alan Hollandalı askerlere yönelik tehdit ardından bir röportaj yayınladığına işaret etti.

RSF, 1995 yılında bu yana hiçbir gazetecinin bu muameleye maruz kalmadığını belirtti. Sözkonusu tarihte Reuters'in muhabiri Aliza Markus, Türk ordusunu boşalttığı Kürt köylerine ilişkin haberlerinden dolayı DGM önüne çıkarılmıştı. Gazetci aklanmasına rağmen basın kartı yenilenmemiş ve Türkiye topraklarından çıkmaya zorlanmıştı.