Rusya Arktik’deki hak iddiasını BM’ye taşıdı

Rusya’nın Arktik (Kuzey Buz Denizi) Okyanusu’ndaki hak talebine ilişkin yeni bir başvuru dosyası Birleşmiş Milletler (BM)‘ye iletildi.

Rusya’nın Arktik (Kuzey Buz Denizi) Okyanusu’ndaki hak talebine ilişkin yeni bir başvuru dosyası Birleşmiş Milletler (BM)‘ye iletildi. Başvuru dosyasında, 4,9 milyar ton petrol ve gazın bulunduğu tahmin edilen  ve Kuzey Kutbu’nu da içeren 1,2 milyon kilometre karelik bir alanın hakimiyeti isteniyor.

BM’ye yapılan yeni başvuruyla Arktik’de bulunan ve Rusya kıyılarından itibaren 200 deniz milini aşan geniş bir alandaki egemenlik hakları talep ediliyor. Rusya’nın başvurusunda Danimarka ve Kanada tarafından da hak iddia edilen deniz altındaki Lomonossov ve Mendeleyev sıradağları da bulunuyor.

Kuzey Kutbu’nu da içine alan bu bölgede Moskova’ya göre yaklaşık 4,9 milyar ton petrol ve gaz bulunuyor.

Rusya, kara topraklarının deniz altından 200 mili aşkın bir uzantıya sahip olduğunu ve bundan dolayı da Arktik Denizi’nde egemenlik hakkı olduğunu savunuyor. Bu bölgelerde özellikle buzulların erimesi halinde büyük petrol ve gaz arama faaliyetleri hedefleniyor.

BM’ye sunulan ve bilimsel çalışmaların kanıt olarak sunulduğu başvuru dosyasının Şubat yada Mart 2016’dan itibaren görüşülmeye başlanması bekleniyor. Uzmanlar, BM’nin konuya ilişkin kararının 3 yıl kadar bir zaman alabileceğini kaydediyorlar.

Arktik Denizi’nde Rusya’nın yanı sıra Danimarka, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Norveç’in de egemenlik iddası bulunuyor.

Rusya’nın aynı bölgeler için 2001 yılında BM’ye yaptığı bir başvuru ‘yeterli bilimsel kanıt sunulamadığı’ gerekçesiyle reddedilmişti.

Ülkelerin denizlerdeki hakimiyet alanı kara sınırlarından itibaren 200 mil ile sınırlı.