Rusya'da bugün günlerden 'Anı ve Keder Günü'

Rusya'da, Nazi ordusunun Sovyetler Birliği’ne saldırmasıyla yaklaşık 30 milyon kişinin yaşamını yitirmesine sebep olan Büyük Anayurt Savaşı'nın yıl dönümünde bayraklar yarıya indi.

Rusya'da, Nazi ordusunun Sovyetler Birliği’ne saldırmasıyla yaklaşık 30 milyon kişinin yaşamını yitirmesine sebep olan Büyük Anayurt Savaşı'nın yıl dönümünde bayraklar yarıya indi. Ayrıca tüm kentlerde eğlence mekanları kapatılırken, halk yaşamını yitirenlerin mezarına karanfil bıraktı. 

Rusya, yaklaşık 30 milyon insanın yaşamını yitirmesine sebep olan Büyük Anayurt Savaşı'nın 74'üncü yıl dönümüne büyük bir sessizlikle girdi. 74 yıl önce 22 Haziran 1941'de Nazi Almanya’sının savaş ilan etmeden Sovyetler Birliği'ne saldırmasıyla beraber yaklaşık 4 yıl süren savaşta yaşamını yitirenleri anmak için başkent Moskova başta olmak üzere tüm kentlerde eğlence mekanları kapatıldı. “Anı ve Keder Günü” olarak ilan edilen gün için sabahın erken saatlerinden bu yana halk yaşamını yitirenlerin anısına mezarlara karanfil ve çelenk bırakırken, Kızıl Meydan'da ise resmi bir anma etkinliği düzenlenecek. 

NE OLMUŞTU?

Sovyet istihbaratçıları Hitler'in Sovyetler Birliği’ne karşı büyük bir saldırı gerçekleştirmeye hazırlandığında olduğuna dair bilgiler veriyorlardı. Buna rağmen Kremlin yönetimi Nazi diktatörünün 1939 Ağustosu’nda bağlanan ve "Ribbentrop-Molotov Paktı" adı ile bilinen Sovyet-Alman Saldırmazlık paktını ihlal edeceğine inanmak istemiyordu. Fakat 22 Haziran 1941'de Nazi ordusu Rusya'ya saldırdı. Saldırı operasyonuna Almanya ve uydu devletleri olan Macaristan, İtalya ve Romanya'dan 190 kadar tümen katıldı. Savaşın daha ilk gününde bin 200 Sovyet uçağı ve yüzlerce tank yok edildi.

LENİNGRAD KUŞATMAYA RAĞMEN KAZANDI

Büyüklüğü ve önemi bakımından Sovyetler Birliği’nin ikinci kenti olan ve şimdi Saint-Petersburg adını taşıyan Leningrad kenti abluka altına alınmış olsa da halkın direnişi sayesinde aylarca süren savaş sonucu Leningrad kazandı.

Naziler, Sovyet ordusu tarafından Berlin’e kadar kovalandı. 2 Mayıs 1945'de Berlin teslim oldu ve 9 Mayıs’ta Teslimiyet Antlaşması’nı imzaladı. 

ANI VE KEDER GÜNÜ

Sovyetler Birliği’nin tarihinde en korkunç savaşın başladığı gün, bugünkü Rusya'da ‘Anı ve Keder Günü’ olarak ilan edildi.