Rusya’dan AB ürünlerine sert yaptırım: 319 ton gıda imha edildi

Rusya, Ukrayna’daki iç savaş nedeniyle ekonomik yaptırıma maruz kaldığı ülkelerden gelen tarımsal ürünlere karşı sert önlemler alıyor.

Rusya, Ukrayna’daki iç savaş nedeniyle ekonomik yaptırıma maruz kaldığı ülkelerden gelen tarımsal ürünlere karşı sert önlemler alıyor. Dün gün boyunca Avrupa’dan getirilen ve Belarus, Kazakistan ve Türkiye gibi ülkeler üzerinden geçirilerek ülkeye sokulan 300 tonu aşkın gıda maddesi imha edildi.

Tarım Bakanlığı tarafından dün yayınlanan bir basın açıklamasında, Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlarına devam eden ülkelerden ithal edilen gıda ürünlerinin satışının yasak olduğu hatırlatıldı. Açıklamada, bugünden (dün) itibaren ülkede ele geçirilecek bu ürünlerin imha edileceği uyarısı yapıldı.

EN AZ 319 TON GIDA İMHA EDİLDİ

Bakanlığın açıklaması gün içindeki uygulamalarla pratiğe döküldü. Medyada yer alan görüntülerde, Belarus ve Ukrayna sınırları ile havaalanlarında yakalanan yüzlerce ton et, meyve ve diğer gıda ürünlerinin imha edildiği görüldü. Belarus sınırında ele geçirilerek imha edilen 73 ton şeftali ve nektarinin Türkiye’den sağlanan sahte belgelerle ülkeye sokulmaya çalışıldığı anlaşılırken, yine Belarus’dan gelen 1,5 ton domates geri çevrildi.

Saint-Petersburg kentinde ise, İtalya’dan gelen tonlarca etin yakıldığı belirtilirken, Belgorod kenti yakınlarında ele geçirilen 9 ton peynir traktörlerle ezildi. Kazakistan sınırı yakınlarındaki Orenburg civarında 20 ton Letonya menşeli peynir yakalanırken, Moskova’da Polonya’dan getirilen 40 ton domates, elma ve havuç imha edildi.

Gün boyunca imha edilen gıda ürünlerinin 319 tonu bulduğu bilgisi verildi.

BAKAN: İMHALAR ZORUNLU; ÜRÜNLERİN KALİTESİ SORUNLU

Rusya Tarım Bakanlığı’nın aldığı sert önlemlere yönelik açıklama yapan Kremli Sözcüsü Dimitri Peskov, imha görüntüleri için “görülmek için pek hoş değil” dese de, medyanın görüntüleri ‘abartmamasını’ istedi. Peskov, imha edilen gıda ürünlerinin ülkesine girişinin yasak olduğunu ve bu nedenle de ‘kaçakçılık’ kapsamında ele alındığının da altını çizdi.

Tarım Bakanı Aleksander Tkaçev, kaçak ürünlerin imha edilmesinin ‘zorunlu’ olduğunu savunurken, bu ürünlerin çoğunun kalitesinin de ‘şüpheli’ olarak görüldüğünü kaydetti.

TRANSİT ÜLKELERE DE MESAJ VERİLMESİ AMAÇLANIYOR

Rus yetkililer, ekonomik yaptırımlar kapsamında birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesinden gıda ürünü ithalatını yasaklamıştı. Ancak şirketlerin önemli bir kısmı ürünlerini önce Türkiye, Belarus ile Kazakistan gibi ülkelere satıyor. Daha sonra ise  bu ülkelerden Rusya’ya sevkediliyor. 

Tarım Bakanlığı’nın dün gerçekleştirdiği sıradışı gıda imha operasyonları ile Belarus ve Kazakistan gibi transit ülkelere de mesaj vermeyi amaçladığı bildiriliyor.