Rusya’dan Greenpeace'e uyuşturucu suçlaması

Rusya’dan Greenpeace'e uyuşturucu suçlaması

Rus yetkililer, doğalgaz devi Gazprom'a ait bir doğalgaz platformu önünde 18 Eylül’de eylem yapan Greenpeace üyelerinin gemisinde uyuşturucu bulunduğunu iddia etti.

Aralarında bir Türkiye vatandaşının da bulunduğu 30 aktivisti tutuklayan Rusya, Greenpeace'e ait ‘Arktik Sunrise’ adlı gemide arama yapan yetkililerin, aralarında morfin ve afyon da bulunan bazı uyuşturuculara el koyduklarını öne sürdü.

Rus makamlarına cevap veren Greenpeace yönetimi ise Rus makamlarının iddialarını karalama kampanyası olarak niteledi ve morfinin deniz hukukunun şart koştuğu tıbbi malzemeler arasında olduğunu belirtti.

Murmansk kent mahkemesinde görülen davada 18 ülkeden 30 eylemci korsanlık suçundan 15 yıla kadar hapis cezası ile yargılanıyor.   Eylemcilerden bazılarını çok daha ağır cezalar beklediğini ifade eden Rusya Soruşturma Komisyonu Sözcüsü Vladimir Markin, “Soruşturma sürecinde elde edilen verilere göre eylemcilerle ilgili suç ve cezalar değişebilir. Bazıları farklı suçlardan da yargılanacak” dedi.

Greenpeace örgütüne üye 28 eylemciyle 2 gazeteci, Rus doğalgaz şirketi Gazprom'a ait bir doğalgaz platformu önünde yaptıkları eylemin ardından 18 Eylül’de gözaltına alınmış, “Arctic Sunrise” gemilerine ise Rus sahil koruma teşkilatınca el konulmuştu. Rusya'da bu tarihten beri gözaltında tutulan eylemciler geçen hafta korsanlık suçlamasıyla mahkemeye sevk edilmişlerdi.

Öte yandan Greenpeace örgütü Başkanı Kumi Naidoo, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e mektup yazarak, Rusya'da gözaltına alınan üyelerinin serbest bırakılmasını istedi.