Rusya ile Avrupa arasında yeni bir gaz krizi mi geliyor?

Rusya ile Avrupa arasında yeni bir gaz krizi mi geliyor?

Rus gaz devi Gazprom, Ukrayna'nın 882 milyon dolar olan borcunu ödemediği açıklamasında bulundu. Kiev'in Avrupa Birliği'ne yakınlaştığı bir sırada, Gazprom'un bu açıklaması yeni bir gaz krizi endişesine yol açtı.

Rusya medyasına göre Gazprom Başkanı Aleksei Miller, "Ukrayna'nın Rus gazına ilişkin mevcut ödemelerdeki durumundan dolayı son derece endişeliyiz" dedi.

Gazprom patronu, Ukrayna'ya Ağustos ayında verilen gazın 882 milyon dolarlık faturasının ödenmesi için süre tanıdıklarını ve bu sürenin 1 Ekim'de son bulduğunu söyledi.  Miller, "Durum çok ciddi, zira yapılan kontrat ödeme koşullarının ihlal edilmesi halinde ön ödeme sistemine geçilmesini öngörüyor" dedi.

Rusya ile Ukrayna arasındaki gergin ilişkiler son bir kaç yılda bir çok kez Ukrayna'ya yönelik Rus gazının kesintiye uğramasına yol açtı. Ukrayna, defalarca yeni kaynak arayışı için girişimlerde bulunsa da, Rus gazına çok bağımlı durumda.

Gaz konusundaki anlaşmazlık, Avrupa Birliği'ne giden gaz ihracatının de kesintiye uğramasına neden oldu, zira Ukrayna mevcut durumda Rus gazının Avrupa'ya temel geçiş ülkesi rolünü oynuyor.

Gazprom Avrupa'daki gaz tüketimin dörtte birinden fazlasını temsil ediyor.  Soğuk hava koşulları ile birlikte yılın başından bu yana gaz ihracatında büyük bir artış yaşandı.

Geçtiğimiz Ocak ayında Ukrayna gaz operatörü Naftogaz'dan tüketimi yapılmayan ama kontratta öngörülen gaz miktarı için 7 milyar dolarlık ödeme yapılmasını istemişti.

Ukrayna, Gümrük Birliği'ne girme ve kendi gaz nakil ağında Gazprom'a bir pay verme karşılığında Moskova'dan gaz fiyatında indirime gitmesini istiyor.

Gazprom'un uyarısı 21 Kasım'da Ukrayna'nın AB ile ortaklık anlaşması imzalayacağı Vilnius'taki AB zirvesi öncesine denk geldi. Avrupa Birliği, bu ortaklık için eski başbakan ve muhalif Ioulia Timochenko'nun serbest bırakılmasını koşul olarak öne sürüyor.