Rusya: Krize rağmen transit anlaşması uzatılabilir

Rusya, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapılan gaz sevkiyatında geçiş ülkesi olan Ukrayna’yla anlaşmanın siyasi krize rağmen yenilenebileceği duyuruldu.

Rusya, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapılan gaz sevkiyatında geçiş ülkesi olan Ukrayna’yla anlaşmanın siyasi krize rağmen yenilenebileceği duyuruldu.

Rus gaz şirketi Gazprom tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna’nın 2019 yılında sona erecek 10 yıllık transfer anlaşması için yükümlülüklerini yerine getirmediği vurgulandı. Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendilerini 2019’a ilişkin müzakerelerle görevlendirdiğini söylerken, AB ülkelerine gaz transferini öngören anlaşmanın uzatılmasının tümüyle ‘ihtimal dışı’ olmadığını kaydetti.

Miller, 10 yıllık anlaşmanın yenilenmesine kadar müzakerelerin devam edeceğini belirtirken, “Gazprom, bizler için kabul edilemeyecek hiçbir transit geçiş anlaşması imzalamayacaktır” diye konuştu.

AB’ye satılan Rus gazının yarısından fazlasının geçtiği Ukrayna’daki boru hattı için Rusya’dan yıllık 1 milyar dolar civarında bir ödeme yapılıyor.

Devlet Başkanı Vladimir Putin de, boru hattının eskidiğini söyerken, ne Ukrayna’nın ne de AB ülkelerinin bakımı üstlenmediği yönünde eleştiride bulunmuştu.

Rusya’nın AB’ye sattığı gazın transit geçişi için kullanılan Ukrayna hattını devre dışı bırakmak isteyen Rusya, Kuzey Denizi’nden geçen Kuzey Akım (North Stream) ile Karadeniz’den geçen Türk Akım (Turkish Stream) hatlarını aktifleştirmek istiyor.