Rusya: Mısır tüm Yakın Doğu’yu istikrarsızlaştırabilir

Rusya: Mısır tüm Yakın Doğu’yu istikrarsızlaştırabilir

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Mısır’daki istikrarsızlığın uzun vadede bütün Yakın Doğu için risk yarattığını kaydetti.

Malezyalı mevkidaşı Anifah Aman ile birlikte Moskova’da bir araya gelen Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, görüşme ardından yaptığı açıklamada Mısır’daki duruma dikkat çekti.

Ria Novosti’nin haberine göre Lavrov, “Mevcut durumda uluslar arası ilişkiler için büyük sorunlar oluşturan bölgenin tümü gibi, Mısır’ın da istikrar kazanmasını istiyoruz” dedi.

Bu risklerin “materyalize edilmesinin gerekliliğinde” ısrar eden Lavrov, “Mısır bölgenin en büyük ülkesidir. Bu bölgenin tümü ve başta İslam dünyası olmak üzere başka yerlerdeki durumun gelişimi Mısır’daki durumun gelişimine çok bağlıdır” diye ekledi.

Kendi geleceğine ilişkin karar almanın Mısır halkına ait olduğunu ifade eden Lavrov, bunun tüm siyasi güçler, toplumun tüm tabakaları, tüm inançların temsilcileri ve ülkenin tüm etnik gruplarının katılımını sağlayan ulusal bir diyalog temelinde yapılmasını istedi.

Mısır’da Müslüman Kardeşler iktidarına karşı milyonların sokaklara çıktığı bir sırada, 3 Temmuz günü ordu darbe yaparak Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi görevden aldı. Bunun üzerine Müslüman Kardeşler sokaklara çıkarak, ayaklanma çağrısında bulundu. 8 Temmuz pazartesi günü Cumhuriyet Muhafızları Kışlası önünde yapılan Mursi yanlısı gösteriye askerler ateş açtı. Müslüman Kardeşlere göre 51 kişi öldü,  435 kişi yaralandı. Ordu ise silahlı bir “terörist” grubun kendilerine ateş açtığını, bunun üzerine yanıt verdiklerini savundu.