Rusya’nın yeni Deniz Doktrini onaylandı

Rusya Donanma Günü nedeniyle düzenlenen törenlerde açıklanan yeni doktrinde, önceliğin Arktik ve Atlantik ile Kırım olduğunun altı çiziliyor. Pasifik’de ise Çin ile sıkı bir işbirliğine vurgu yapılıyor.

Rusya Donanma Günü nedeniyle düzenlenen törenlerde açıklanan yeni doktrinde, önceliğin Arktik ve Atlantik ile Kırım olduğunun altı çiziliyor. Pasifik’de ise Çin ile sıkı bir işbirliğine vurgu yapılıyor.

Donanma Günü vesilesiyle Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katıldığı törenlerde açıklanan Rusya’nın yeni ‘Deniz Doktrini’nin, Kırım’ın Rusya’ya bağlanması ile NATO’nun Doğu’ya doğru genişlemesinin göz önünde bulundurulmasıyla yapıldığı bildirildi.

Baltiysk limanında törene katılan Putin, “Admiral Flot Sovetskogo Soyuza Gorşkova” adlı gemide bir toplantı düzenledi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun da hazır bulunduğu toplantıda Rogozin, Putin’e deniz doktrininde geçen yılın sonundan bu yana öngörülen değişikliği sundu. Basına bilgi veren Rogozin, “Devlet Başkanı deniz doktrinini onayladı” diye konuştu.

Kremlin Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, toplantıda Putin, doktrin belgesinin Rusya donanmasının geleceği ve gemicilik inşaatı kalkınması bakımından önemini vurguladı. Putin ilk kez, doktrine sosyal nitelikli sayılan deniz sağlık sektörü, denizciler ve ilgili alanın uzmanlarının sağlığının güçlendirilmesi gibi konuların ilave edildiğini kaydetti.

Rogozin tarafından verilen bilgilere göre, Rusya’nın yeni doktrininde 4 fonksiyonel ve 6 ise bölgesel güzergah yer alıyor. Bunlar askeri deniz faaliyeti, deniz taşımacılığı, deniz bilimi ve büyük okyanus ve kıyısına yakın alanda madencilik ve keşif çalışmaları olarak sıralanıyor.

Bölgesel güzergahlar ise Atlantik, Kuzey Kutbu, Pasifik Oykanusu, Hint Okyanusu, Hazar ve Antarktika olarak sıralanıyor. Böylelikle Rusya’nın Atlantik ve Kuzey Kutbu’nda son yıllarda geliştirmek istediği etkinliğine ilişkin çabalarının artacağı da kesinleşmiş oldu.

Rusya’nın Pasifik Okyanusu için özellikle Çin ile sıkı bir işbirliğine vurgu yapması da dikkat çekiyor.