Rusya-Ukrayna gaz savaşına AB dahil oldu

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Demçişin ve Avrupa Komisyonu Enerji Birliği'nden sorumlu üyesi Maros Sefcovic'le görüşmek üzere 2 Mart'ta Brüksel'e gidecek.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Demçişin ve Avrupa Komisyonu Enerji Birliği'nden sorumlu üyesi Maros Sefcovic'le görüşmek üzere 2 Mart'ta Brüksel'e gidecek.

Üçlü toplantının gündeminde Rusya ve Ukrayna arasında yeniden tırmanan gaz anlaşmazlığı olacak. İki ülke arasındaki yeni anlaşmazlık, Ukrayna'nın mart ayında alacağı doğal gaz için zamanında ödeme yapmaması kaynaklanıyor.

Rus devlet enerji şirketi Gazprom, Ukrayna'ya doğal gaz pompalayan gaz vanalarının hafta bitmeden kapanabileceğini, bu durumun da Avrupa'nın enerji güvenliği açısından da tehlike oluşturabileceğini söylemişti.

Krasnoyarsk'ta konuşan Rusya Enerji Bakanı Novak, ön ödeme zamanında ulaşmazsa Ukrayna'ya gönderilen doğal gazın, Brüksel'deki üçlü toplantıdan önce kesilebileceğini söyledi.

Novak, "Gazprom'un verdiği bilgiye göre Ukrayna ön ödeme olarak 15 milyon dolarlık para transferi gerçekleştirmiş, ancak transfer edilen para Gazprom'un hesabına henüz ulaşmamış" dedi.

Rusya ve Ukrayna'nın, AB arabuluculuğunda imzaladığı geçici kış anlaşması, Ukrayna'nın alacağı doğalgaz için önceden ödeme yapmasını öngörüyor.

RUSYA, DONBASS BÖLGESİ'NE BEDAVA GAZ SAĞLAYACAK

Brüksel'de gerçekleşecek görüşmede, bağımsızlık yanlısı Donetsk ve Luhanks güçlerinin kontrolündeki Donbass'a gönderilen Rus gazıyla ilgili sorunun da gündeme gelmesi bekleniyor.

Donbass bölgesine doğal gaz sevkiyatı yapan Ukraynalı gaz şirketi Naftogaz'ın, Donbass bölgesine gaz sevkiyatını durdurması üzerine, 10 gün önce Rusya Donbass'a gaz sevkiyatına başlamıştı. Rus gaz şirketi Gastrom, Donbass bölgesine gönderilen gazın da Ukrayna'ya fatura edilmesini isterken; Kiev, bu talebi reddetmişti.

Daha sonra Avrupa Komisyonu, Ukrayna ve ülkenin doğusuna gönderilen gazın ayrı tutulmasını önermişti. Gazprom da bu öneriyi kabul etmişti.  Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov ise gerekirse Donbass bölgesine doğal gazı bedava olarak gönderebileceklerini söylemişti.