Şam yakınında patlama: en az 20 ölü

Şam yakınında patlama: en az 20 ölü

Suriye'nin başkenti Şam'ın bölgesinde silahlı grupların denetimindeki Vadi Barada'da bomba yüklü bir aracın patlaması sonucu en az 20 kişi hayatını kaybetti. Bunlar arasında çocuklar da var. 

Merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre Şam'ın 40 km kuzey batısında silahlı grupların elinde bulunan Vadi Barada'daki Ebu Zeyd camii yakınında bomba yüklü araç patladı. Patlamada 3'ü çocuk en az 20 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. 

Suriye resmi haber ajansı Sana,  "teröristler" araca bomba yerleştirmek istedikleri sırada patlamanın meydana geldiğini iddia ederek, "Teröristler ve siviller öldü" diye yazdı. Ölenler arasında 7 yaşındaki bir çocuğun olduğu ve çoğu ağır 30 kişinin yaralandığı belirtildi. Bazı kaynaklar 30 ölü ve 100 yaralıdan bahsediyor.

Vadi Barada, silahlı grupların elinde bulunuyor. Ancak Gözlemevi'ne göre Başar El Esad rejimine bağlı ordu bu kentin çevresine konumlanmış vaziyette. 

Öte yandan Sana'ya göre hükümet güçlerinin Şam yakınında kurduğu pusuda en az 40 silahlı grup üyesi öldürüldü.  Gözlemevi ise başkentin 30 km doğusunda Otebe isimli bu yerde yaşanan çatışmada en az 26 "yabancı isyancı"nın öldürüldüğünü belirtti. Hükümet güçleri gün içinde başkentin güneyindeki Hatitat el Türkmen kentinin denetimini de ele geçirmişti.  

YABANCI SAVAŞÇILARIN BAŞINA ÖDÜL 

Bu arada Suriye’de yabancı savaşçıların başına para ödülü konulduğu iddia edildi. Rusya’nın Sesi radyosunun geçtiği habere göre Suriye yönetimi, her yabancı paralı savaşçının başına 500 bin Suriye lirası (yaklaşık 30 bin dolar) para ödülü koyduğunu ilan etti.

Bu paraların, silahlı muhalefet saflarında çatışan yabancı savaşçıların yakalanmasına yardım eden vatandaşlara verileceği belirtildi. Suriye’de hükümete karşı savaşa 80’den fazla ülkeden çok sayıda yabancı paralı asker yada cihatçı bulunuyor.