Savaşın Suriye'ye maliyeti 19 milyar euro

Savaşın Suriye'ye maliyeti 19 milyar euro

Suriye Başbakanı Vael El Halki, 30 aydan bu yanadır süren çatışmalarda "terörist eylemler nedeniyle kamu ve özel sektörde" yaşanan hasarın maliyetinin 2 trilyon 900 milyar Suriye lirası (yaklaşık 19 milyar euro) olduğunu açıkladı.

Sana (Syrian Arab News Agency) haber ajansına göre, parlamentodaki bir toplantı sırasında konuşan Başbakan Vael El Halki, bir yeniden inşa planının hazırlanmakta olduğunu ve devletin "dost ülkelerden" borç isteyeceğini söyledi.

Halki, Mart 2011'den bu yana süren çatışmalarda, "terörist" olarak tanımladığı silahlı grupların saldırılarında kamu ve özel sektörde meydana gelen hasarın maliyetinin 2 trilyon 900 milyar Suriye lirası (yaklaşık 19 milyar euro) olduğunu açıkladı.

Başbakan, özellikle enerji alanında üretimin düşmesi nedeniyle yabancı döviz rezervlerinin tükenmekte olduğunu ifade etti.  Temel olarak petrol üretiminden beslenen Suriye'de çatışmaların başlangıcında enerji rezervleri 18 milyar dolardı.

Uluslararası yaptırımlar ve petrol kurularının çoğunluğunun silahlı grupların denetiminde olması nedeniyle, Suriye'de petrol üretimi çatışmaların başından bu yana yüzde 90 oranında düştü.

Başbakan ülkenin üçüncü büyük kenti olan savaşın vurduğu Humus'ta petrol rafinerisinin yüzde 10 oranında çalıştığını söylerken, rejimin elindeki Bania'da ise rafinerinin yüzde 80 oranında çalıştığını kaydetti. Bunun iç enerji ihtiyacının bir kısmını karşıladığı belirtiliyor.