Schwesig: Eşit Ücret Yasası bu yıl içinde uygulanmalı

Almanya’da kadın-erkek ücret eşitliğine ilişkin tartışmalar devam ediyor. Aile Bakanı Manuela Schwesig, muhafazakarların ertelemeye gayret sarfettiği eşit ücret yasasının bu yıl içinde uygulamaya konmasında ısrar ediyor.

Eşit Maaş Günü (Equal Pay Day)‘ dolayısıyla başkent Berlin’de düzenlenen eylemde konuşan Aile Bakanı Manueal Schwesig, gelir eşitsizliğini önlemek için gerekli yasal düzenlemelerin bu yıl içinde yapmak istediğini duyurdu. Başbakan Angela Merkel’in de kendisini desteklediğini savunan Schwesig, ZDF-Morgenmagazin’e yaptığı açıklamada, kanun için “bu yasama döneminde olmalı” dedi.

Şirketlerin ücret politikalarının daha şeffaf olması gerektiğinin altını çizen Schwesig, bu şekilde kadın-erkek arasındaki ücret eşitliği ilkesinin uygulanıp uygulanmadığının anlaşılabileceğini vurguladı.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi Aile Bakanı’nın ücret eşitliğini sağlama yönündeki çabaları, iktidar ortağı Hristiyan Birlik Partisi (CDU) içerisinde hoş karşılanmıyor. CDU üyesi birçok parlamenter, ücret eşitliğinde ‘acele edilmemesi’ gerektiğini savunuyorlar. Muhafazakarlar, eşit ücret kanununun bu yıl içinde uygulamaya konmamasından veya en azından ‘sadece 500 çalışan ve üstündeki şirketler’ için geçerli olmasından yanalar.

ERKEKLERİN 1 YILDA KAZANDIĞINI 1 YIL 2 AY 20 GÜNDE KAZANIYORLAR

Almanya’da çalışan kadın ve erkekler arasındaki ücret eşitsizliği beşte bir oranında. Çalışan kadınlar aynı işi yapan erkek meslektaşlarına oranla yüzde 22 daha aza kazanıyorlar. Erkeklerin ortalama saat ücreti brüt 20 euro 20 senti bulurken, kadınların saat ücreti 15 euro 83 sentte kalıyor.

Ücret eşitsizliği özellikle ekonomik olarak daha iyi konumdaki batı eyaletlerinde daha yüksek. Batı’daki 11 eyaletteki ücret dengesizliği ortalama yüzde 23 iken, 1990 yılındaki birleşmeden sonra katılan 5 eyaletteki fark yüzde 9 ile daha düşük.

Equal Pay Day, bu yıl Almanya’da 20 Mart’a denk geliyor ve bu tarih kadın-erkek ücret eşitsizliği baz alınarak belirlendi. Buna göre, kadın çalışanların 1 yıl çalışan erkek meslektaşları ile aynı gelire sahip olmaları için 1 yıl 2 ay 20 gün kadar çalışmaları gerekiyor.