Silahsızlanma müfettişleri Suriye'de

Silahsızlanma müfettişleri Suriye'de

BM'nin Suriye'deki kimyasal silahların imhasına ilişkin çerçeve kararını uygulamakla görevli Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) müfettişleri bugün Suriye'ye ulaştı.

Müfettişlerin 20 araçlık bir konvoy halinde bugün öğleden sonra Lübnan'dan Suriye sınırına geçtiği bildirildi.

ABD ve Rusya'nın 14 Eylül'de Cenevre'de yaptığı anlaşma ardından Suriye, 19 Eylül günü elindeki kimyasal silah üretim ve stok tesislerinin listesini sundu. Bu tesislerin 30 gün içinde incelenmesi gerekiyordu. ABD-Rusya anlaşması 2014 ortasına kadar kimyasal silahların imhasını öngörüyor.

İki büyük güç arasında yapılan anlaşma ile Batı'nın Suriye'ye yönelik askeri müdahale tehdidi de sona erdi. Başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler 21 Ağustos'ta Şam bölgesinde düzenlenen kimyasal saldırıdan Şam rejimini sorumlu tutuyordu. Rusya ve Suriye ise saldırının silahlı grupların bir provokasyonu olduğunu düşünüyor.  

İsveçli Aake Sellström başkanlığındaki heyet daha önce 21 Ağustos'ta Şam'da gerçekleşen saldırıyı soruşturarak, kimyasal silah kullanıldığı sonucuna varmıştı. Ancak görevleri kapsamında olmadığı için, kimin saldırıyı düzenlediği yönünde herhangi bir tespitte bulunmamıştı.

BM uzmanları, 25 Eylül Çarşamba günü yeniden Suriye'ye giderek kimyasal silah kullanıldığı belirtilen yedi alanda soruşturma yürüttü ve 30 Eylül günü geri döndü.  Ekim ayı sonuna kadar raporunu sunması beklenen heyetin soruşturma yürüttüğü yedi alan arasında, Kürt mahallesi Şeyh Maksut da yer alıyordu.

Uzmanlara göre Suriye'nin elinde 45 tesise dağılmış bin tonu aşkın kimyasal silah bulunuyor. Bunların 300 tonu hardal gaz ve sarin gazı olduğu belirtiliyor.