Snowden, ABD-Rusya ilişkilerinin temel gündemi

Snowden, ABD-Rusya ilişkilerinin temel gündemi

Siyasi iltica talebiyle Rusya’ya sığınan Edward Snowden, ABD-Rusya ilişkilerinin tek gündem maddesi olmaya devam ediyor. ABD Başkanı Barack Obama’nın Rus meslektaşını telefonla arayarak iadesini istediği Snowden’e iltica hakkı verilmesinden yana olan Rus politikacılar da bir hayli fazla.

Amerikan ve İngiliz gizli servislerine ait bilgileri açığa çıkararak son bir aydır gündemden düşmeyen eski Amerikan Ulusal Güvenlik Teşkilatı (NSA) çalışanı Edward Snowden’in iadesi için çabalar devam ediyor. ABD Başkanı Barack Obama’nın dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile konuyu görüştüğü ve Snowden’in iadesini istediği bildiriliyor.

Beyaz Saray ve Kremlin’in resmi internet sitelerinde Putin ve Obama’nın güvenlikle ilgili ikili ilişkiler ile Snowden’nin statüsü hakkında görüştüğü belirtilirken, görüşmeden sonra Snowden’in konumunda değişen bir şeyin olmadığı yorumları yapılıyor.

STATÜ HAKKI İSTEYEN RUS POLİTİKACILAR ARTIYOR

23 Haziran’dan bu yana Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan Edward Snowden’in iltica hakkı alması için görüş bildiren Rus siyasetçilerin sayısı da artıyor. Ülkesine ihanet etmekten aranan Snowden’in ABD’de idam edilme tehlikesi bulunduğu ve bu nedenle iltica hakkı almasını savunanların başında parlamento sözcüsü Sergey Narischkin geliyor.

Putin’in insan haklarından sorumlu danışmanı Mikail Fedotov da Snowden’in insani nedenlerden dolayı mülteci statüsünü hak ettiğini söyledi. Ancak Fedotov,  ABD-Rusya ilişkilerine zarar vermesi nedeniyle konunun Kızıl Haç ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından ele alınması ve Snowden’e statü tanıyacak bir ülkenin bu kurumlar tarafından bulunması gerektiğini savundu.

Vladimir Putin de daha önce yaptığı açıklamalarda, Snowden’in gizli servislere ait daha fazla bilgiyi açığa çıkarmasının doğru olmadığını söylemiş bunu Moskova’da yapmamasını istemişti. Ancak,  her iki ülkenin yetkililerinin kapalı kapılar ardından gizli pazarlıklar yaptığı ve Rusya’nın Snowden olayı üzerinden ABD’ye bazı politik dayatmalar da bulunabileceği de biliniyor.