SPD-Sol-Yeşiller hükümeti için 16 bin imza

SPD-Sol-Yeşiller hükümeti için 16 bin imza

Merkel başbakanlığında bir hükümete karşı Sosyal demokrat-Sol-Yeşiller hükümetinin kurulması için Almanya'da imza kampanyası başlatıldı. Kampanyaya ilk üç günde 16 bin imza atan Almanlar, her üç partiye "acilen hükümet görüşmelerini başlatın" çağrısı yaptı.

22 Eylül günü yapılan seçimlerde zaferle çıkmasına rağmen mutlak çoğunluğu sağlamayan Hıristiyan demokratların hükümet kurma çabaları sürüyor. "Küçük partnerleri" Hür Demokrat Parti (FDP)'nin yüzde 5'lik barajı geçmeyerek meclis dışında kalmasıyla başbakan Angela Merkel'in liderliğindeki Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU)'nun önünde SPD, Sol Parti ve Yeşiller Partisi ile hükümet kurma seçeneği kalmıştı.

Sol Parti hiç bir şekilde muhafazakar eğilimli Merkel'in liderliğindeki bir hükümete yanaşmazken, Yeşiller olasılığı ise deyim yerindeyse şimdilik "çekmecede" duruyor. Geriye 2005'te ilk kez CDU ile büyük koalisyon hükümeti kuran ve bunun faturasını 2009 seçimlerinde ödeyen Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) kalıyor.

SPD içinde "ikinci kez aynı hataya düşmeyelim" görüşü ağırlık kazanırken, iki büyük parti arasında hükümet kurma görüşmeleri sürüyor.

14 Ekim'de her iki partinin yönetimi yeniden biraraya gelecek, fakat hükümetin rengine ilişkin önlerinde birçok engel var. Öncelikli olarak vergilerin artırılması ve bakanlıkların dağılımı konusunda her iki parti arasında ciddi görüş ayrılıkları öne çıkıyor.

Seçim vaadi olarak Merkel "vergileri artırmayacağız" derken, SPD ise "daha çok kazanandan daha çok vergi alacağız" sözü vermişti. Her halükarda iki partinin tabanlarını ikna etmesi ve bir konsensüse varmasının Aralık ayını bulacağı belirtiliyor. Fakat bu gecikmenin Avrupa Birliği'nin krizi yönetme politikalarını etkilemesinden endişe duyuluyor. Yeni hükümet için AB'nin kendilerini beklediklerini söyleyen Merkel istikrarlı bir hükümeti kurmakla sorumlu olduklarını belirtti.

ÜÇÜNCÜ MERKEL HÜKÜMETİNE KARŞI KAMPANYA

Ancak Almanya'da Merkel'in üçüncü kez başbakanlığının önünü açacak "büyük koalisyona" karşı ciddi bir muhalefet de var. Merkel iktidarına karşı Sosyal demokrat-Sol-Yeşiller hükümetinin kurulması için başlatılan bir imza kampanyası büyük ilgi görüyor. Kampanyanın ilk üç gününde 16 bin imza toplayan imzacılar, SPD, Sol Parti ve Yeşiller'in yönetimlerine "Acilen hükümet görüşmelerini başlatın" çağrısı yapıyor.

Yeni bir Merkel hükümetinin Alman toplumunda sosyal ve ekolojik tahribatlara yol açacağı, sosyal adaletsizliği derinleştireceğine dikkat çeken imzacılar, buna karşı mecliste çoğunluğu olan sosyal demokratlar ve solcuların harekete geçmesini talep ediyor. Genç sosyalistler ve SPD içindeki sosyalist gençlerin oluşturduğu "Jusos Mecklenburg-Vorpommern" adlı inisiyatifinin öncülüğünde başlatılan kampanyada toplanan imzalar her üç partinin yönetimine gönderilecek.