Spiegel: Rusya, AB ve Ukrayna’yla üçlü ticaret anlaşması istedi

Avrupa Birliği (AB) ile Ukrayna arasındaki ortaklık anlaşmasını engellemeye çalışan Rusya’nın geçtiğimiz hafta içinde üçlü bir ticaret anlaşması önerdiği iddia edildi.

Avrupa Birliği (AB) ile Ukrayna arasındaki ortaklık anlaşmasını engellemeye çalışan Rusya’nın geçtiğimiz hafta içinde üçlü bir ticaret anlaşması önerdiği iddia edildi.

Der Spiegel dergisinde yer alan haberde Rusya’nın geçtiğimiz hafta içinde AB Komisyonu’na üçlü bir ticaret antlaşması için öneri götürdüğü iddia edildi. Habere göre, 3 Haziran’da Brüksel’e sunulan taslakta Rusya’ya yönelik ihracat ve ithalata sınırlandırmalar istendiği ve en az 52 ürün kategorisinde ihracat kotası teklif edildiği kaydedildi.

Spiegel haberinde, Rusya’nın yaptığı üçlü ticaret antlaşması önerisinin AB Komisyonu tarafından reddedildiği savunuldu. Bu iddiaya göre, Komisyon Rusya’nın yaptığı anlaşma önerisinin Ukrayna ve AB için tek taraflı sorumluluklar almaya mahkum ediyor. AB Ticaretten sorumlu komiseri Cecilia Malmström’ün geçtiğimiz hafta içinde Avrupa Parlamentosu Ticari Komisyonu’na yazarak, Rusya’nın hazırladığı metnin ‘kabul edilemez’ olduğunu söylediği de haberde yer aldı.

Rusya’nın üçlü ticaret anlaşması imzalanmasını istemesinin, AB ve Ukrayna arasında önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek ortaklık anlaşmasını engellemeye yönelik olduğu yorumları yapılıyor. 2013 yılında AB ve Ukrayna arasındaki anlaşma, Rusya’nın etkisindeki dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç tarafından rafa kaldırılmış ve sonrasında Avrupa destekli protestolarla Yanukoviç iktidardan indirilmişti.

Rusya’nın karşı çıkmasına rağmen anlaşma yeni Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko tarafından Haziran 2014’de imzalanmıştı. Eylül ayında AB Komisyonu ve Parlamento tarafından onanan ortaklık anlaşmasına karşı Rusya, Ukrayna’ya yönelik ‘ciddi sonuçları’ olacağı uyarısında bulunmuştu.