Srebrenica Katliamı’nda yaşamını yitirenler anılıyor

Srebrenica Katliamı’nda yaşamını yitirenler anılıyor

Bosna’da 8 bin kişinin hayatını kaybettiği katliamdan 18 yıl sonra, binlerce kişi bugün Srebrenica’ya akın etti.  Geçen yıldan bu yana mezarlardan çıkarılan ve kimlikleri tespit edilen yüzlerce kişi bugün Potocari anıt mezarında toprağa verilecek.

Sabah saatlerinden itibaren binlerce kişi Srebrenica’ya akın etti.  Burada 18 yıl önce Sırplar tarafından gerçekleştirilen katliamda hayatını kaybedenlerden 409’u yeniden toprağa verilecek. Sabah saatlerinde 409 tabut, kazılan mezarların başında bekletildi. Bunlar arasında katliamın en genç kurbanı da var.  1995 yılı Temmuz ayında bir Birleşmiş Milletler kampında dünyaya gelen bebek, kısa bir süre içerisinde hayatını kaybetmişti.  Şu ana kadar Srebrenica katliamında yaşamını yitirenlerden 6.066 kişinin kimliği tespit edilebildi.

Çarşamba akşamı, yaklaşık 6 bin kişi Srebrenica yakınındaki Potocari’ye gelmişti. Bunlar, Temmuz 1995’te binlerce insanın katliamdan kaçmak için geçtiği ormanlardan yürüdüler. 1992-95 Bosna toplumlar arası savaşın sonlanmasından birkaç ay önce, 11 Temmuz 1995’te Sırp birlikler, 1993’te BM tarafından korumaya alınan alan olarak ilan edilen Srebrenica’nın kontrolünü ele geçirmişti. Birkaç gün içinde 8 bin kişi katledilmişti. Bu katliam uluslararası kurumlar tarafından bir soykırım olarak kabul edildi.

Eski Sırp siyasi ve askeri sorumluları Ratko Mladic ve Radovan Karadzic, mevcut durumda Eski Yugoslavya için kurulan Uluslar arası Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyorlar. Karadzic 2008’de, Mladic ise 2011’de Sırbistan’da yakalanmışlardı.