Suriye artık Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü üyesi

Suriye artık Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü üyesi

Suriye, konvansiyonal olmayan silahların yayılmasını denetlemekle görevli Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nun (KSYÖ) 190’ıncı üyesi oldu.

30 gün önce KSYÖ üyeliği için başvuruda bulundan Suriye, 14 Ekim itibariyle bu örgütün 190’ıncı üyesi oldu.  Şam yönetimi BM ile işbirliği içerisinde kimyasal silahlarının imhası için işbirliğine de başlamıştı.  Mevcut durumda KSYÖ müfettişleri ve BM görevlilerinden oluşan 60 kişilik bir ekip Suriye’de bulunuyor ve hükümetin kimyasal silahlara ilişkin verdiği bilgileri inceliyor.

ABD ve Rusya arasında 14 Eylül’de Cenevre’de yapılan anlaşma ardından BM Güvenlik Konseyi’nin de kararı ile Suriye kimyasallarının 2014 yılı ortasına kadar etkisiz hale getirilmesi gerekiyor.

Suriye’deki uluslararası müfettiş ve görevlilerin sayısının yakında 100’e çıkması beklenirken, Suriye makamları kimyasal silah üretimine yönelik ekipman ve cephanelerin imhasına başladı.

Bu yıl Nobel Barış Ödülü’nün de verildiği KSYÖ, Suriye’deki kimyasalların imhası planını 27 Eylül günü kabul etmişti. Bu tarihten itibaren 30 gün içinde Suriye makamlarını gösterdiği tüm yerler ile tespit edilen başka yerler varsa bunların da incelenmesini tamamlaması gerekiyor. Kasım sonuna kadar kimyasal üretimine yönelik ekipmanların imha edilmesi öngörülüyor.