Suriye’de bazı kimyasal silah fabrikaları silahlı grupların elinde

Suriye’de bazı kimyasal silah fabrikaları silahlı grupların elinde

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, Suriye’deki bazı kimyasal silah üretim tesisleri ve kimyasal silah depolarının silahlı grupların kontrolü altındaki bölgelerde olduğunu ve sık sık el değiştirdiğini söyledi.

KSYÖ Başkanı Ahmet Üzümcü, kurumun Suriye'de yürüttüğü çalışmanın desteklenmesi için hükümete ve muhaliflere çağrısını yineledi.

Suriye hükümeti tarafından kendilerine verilen listede yer alan bazı kimyasal silah üretim tesislerinin “isyancı” olarak tanımlanan silahlı grupların elinde bulunduğunu söyleyen Üzümcü, ulaşım konusunda yaşanabilecek olan olası problemlerden dolayı endişe duyduğunu ifade etti. Üzümcü, Suriye’de kimyasal silah üretimine imkân tanıyan ekipmanların yer aldığı 20 tesisten şimdiye kadar 5’inin denetçiler tarafından ziyaret edildiğini sözlerine ekledi.

30 gün önce KSYÖ üyeliği için başvuruda bulundan Suriye, 14 Ekim itibariyle bu örgütün 190’ıncı üyesi oldu.  Şam yönetimi BM ile işbirliği içerisinde kimyasal silahlarının imhası için işbirliğine de başlamıştı.  Mevcut durumda KSYÖ müfettişleri ve BM görevlilerinden oluşan 60 kişilik bir ekip Suriye’de bulunuyor ve hükümetin kimyasal silahlara ilişkin verdiği bilgileri inceliyor. Suriye’deki uluslararası müfettiş ve görevlilerin sayısının yakında 100’e çıkması beklenirken, Suriye makamları kimyasal silah üretimine yönelik ekipman ve cephanelerin imhasına başladı.