Suriye'de çocuk felci tehlikesi!

Suriye'de çocuk felci tehlikesi!

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Cenevre'deki BM binasında verdiği brifingde Suriye'nin kuzey doğusunda on çocuk felci vakasının doğrulandığını açıkladı.

WHO, 'poliomyelit'in (çocuk felci) yol açmış olabileceği sanılan yumuşak felç hastası 22 çocuktan 10'unun poliomyelit olduğunu kaydetti.

Laboratuar sonuçlarını açıklayan WHO sözcüsü OLiver Rosenbauer, "22 vakadan 10'u doğrulandı" diyerek bunların Irak sınırına yakın Deir Ezzor bölgesinde yaşandığını belirtti. Sözcü, diğer 12 vakanın ise önümüzdeki günlerde belirleneceğini sözlerine ekledi.

Rosenbauer,  "Virüsün bölgede yayılma riski yüksektir" uyarısında bulundu. Çok bulaşıcı bir hastalık olan poliomyelit özellikle 5 yaş altı çocukları vuruyor.  Bu hastalık, bir kaç saat içerisinde felce yol açabiliyor ve hatta bazı vakalarda ölümcül olabiliyor.

Suriye'de 1999'dan bu yana poliomyelit hastalığına rastlanmamıştı. WHO, BM'nin de yardımı ile Suriyeli çocukların aşılanması için geniş bir kampanya başlattı. Kampanyada, Suriye'de 2,4 milyon çocuğun poliomyelit, kızamık, kabakulak ve kızamıkçığa karşı aşılanması amaçlanıyor.

WHO'nun çocuk felcini doğrulayan açıklamasından hemen sonra, 700 bini aşkın Suriyeli mülteciyi ağırlayan Lübnan, poliomyelite karşı 5 yaş altı çocuklarda aşı kampanyasının başlatıldığını bildirdi. Yetkililer, Lübnan'da henüz bu hastalığa rastlanmadığını söyledi.  Sağlık bakanı Ali Halil, "Bu kampanya ile 700 bin çocuğu (Lübnanlı ve yabancı) hedefliyoruz" dedi.