Suriye’de Kızılhaç ve Kızılay görevlisi 7 kişi kaçırıldı

Suriye’de Kızılhaç ve Kızılay görevlisi 7 kişi kaçırıldı

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Suriye’de 6 çalışanı ve Suriye Kızılay Örgütü’nden bir kişinin silahlı bir grup tarafından kaçırıldığını duyurdu. Kaçırılanların uyrukları ve kimlikleri hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.

Uluslararası yardım kuruluşu çalışanları Türkiye sınırındaki İdlib şehrinde hastanelere ilaç götürdükten ve tıp kurumlarındaki durumları inceledikten sonra Şam’a dönerken silahlı kişiler tarafından kaçırıldı.

ICRC sözcüsü Rima Kamal kaçırılan 7 çalışma arkadaşlarının derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu. Bu kişilerin Suriye’de en fazla ihtiyacı olanlara destek sağlamak için çalıştığını belirten Kamal “Maalesef bu gibi olaylar yardımımıza ihtiyaç duyanlara yardım etme kapasitemize zarar verecek.” dedi.

Bugün sabah saatlerinde Suriye devlet televizyonu, İdlib kentinde Sarmin ve Sarakep arasındaki yolda seyahat eden Kızılhaç ekibine ateş açıldığını söylemişti. ICRC araca ateş açıldığı bilgisini teyit etmedi ancak aracın da kayıp olduğunu duyurdu.

Örgüt, aracın üzerinde açıkça görülür şekilde Kızılhaç’ın dini bir sembol olmayan ambleminin yer aldığını da aktardı.

Cenevre’deki Kızılhaç sözcüsü Evan Watson’un ifadelerine göre, saldırganların isyancı mı yoksa Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad yanlısı mı oldukları bilinmiyor. Watson, örgütün her iki tarafa da insani yardım yapmak için çalıştığına dikkat çekti.

Yardım görevlilerinin kaçırıldığı bölgede Türkiye destekli El Kaide bağlantılı grupların faaliyet gösterdiği biliniyor.