Suriye kimyasal silah programını KSYÖ’ye ulaştırdı

Suriye kimyasal silah programını KSYÖ’ye ulaştırdı

Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü (KSYÖ), Suriye’nin kimyasal silahları imha programını gününde ve saatinde kendilerine ulaştırdığını açıkladı.

KSY,  “Suriye Arap Cumhuriyeti, Perşembe günü kimyasal silahlarla ilgili programını ulaştırdı” dedi. Açıklamada, “Böylece kimyasal silahların sistematik bir şekilde yok edilmesi ve takibinin yapılması denetim altında geliştirilebilecek”  diye belirtildi.

Suriye’nin kimyasal silah imha programı, bu işten sorumlu KSYÖ’nün Yürütme Kurulu tarafından da incelendi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) 2118 nolu kararınca Suriye’deki kimyasal silahların 2014 yılı ortasına kadar imha edilmesi gerekiyor. KSYÖ, Suriye'nin programından yola çıkarak, 15 Kasım’a kadar imha programını belirleyecek.

Suriye geçtiğimiz günlerde kimyasal silah üreten ve stoklayan bütün mekanların listesini sunmuştu.

KSYÖ, Cuma günü yaptığı açıklamada, Suriye’deki 23 kimyasal silah merkezinden 19’unun incelendiğini açıklamıştı.

Ekim ayı başında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen KSYÖ, görevlerinin başından bu yana kaydedilen ilerlemelere ilişkin BM Güvenlik Konseyi'ne bir rapor sunduklarını bildirdi.

Suriye, 14 Ekim itibariyle resmen kimyasal silahların yayılmasını önleme sözleşmesine taraf oldu.

BM'nin kimyasal silahların denetime alınması ve imhası kararı, ABD ve Rusya arasında, 21 Ağustos'ta Şam'da düzenlenen kimyasal saldırıdan sonra varılan anlaşma çerçevesinde gelişti. Batılılar kimyasal saldırıdan Suriye rejimi sorumlu tutarken, Suriye, Rusya ve İran, silahlı grupları suçladı.

Uzmanlara göre 300 tonu hardal gazı olmak üzere Suriye'nin elinde bin tonu aşkın kimyasal silah bulunuyor.