Suriye kimyasallarının imhasına başlandı

Suriye kimyasallarının imhasına başlandı

Birleşmiş Milletler (BM) ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) üyelerinden oluşan bir heyet, Suriye'nin kimyasal silahları ve üretim yerlerini imha etme işlemine başladı.

BM ve KSYÖ ortak heyetinin inceleme ve imha işlemine başladığı bir tesise gittiği açıklandı.  Fransız basın ajansı AFP'ye açıklamada bulunan heyet içerisindeki bir kaynak "Suriye kimyasal silahlarının imhası bugün başladı" dedi.  Amerikan Associates Press (AP) de BM'nin bir görevlisinden aynı bilgiyi aldı.

20 uzmandan oluşan heyet, kimyasal silahların imhasını hazırlamak için  1 Ekim günü Şam'a ulaşmıştı.   Suriye rejimi 21 Eylül günü kimyasal silah envanterini KSYÖ'ye sunmuştu.  

Uzmanlara göre Suriye'nin elinde 45 tesise dağılmış bin tonu aşkın kimyasal silah bulunuyor. Bunların 300 tonu hardal gaz ve sarin gazı olduğu belirtiliyor.

1 Kasım'dan önce görevlerini tamamlaması gereken KSYÖ misyonu, ABD-Rusya arasındaki anlaşmanın doğrudan bir sonucu olarak oluştu.  

ABD ve Rusya'nın 14 Eylül'de Cenevre'de yaptığı anlaşma ardından Suriye, 19 Eylül günü elindeki kimyasal silah üretim ve stok tesislerinin listesini sundu. Bu tesislerin 30 gün içinde incelenmesi gerekiyordu. ABD-Rusya anlaşması 2014 ortasına kadar kimyasal silahların imhasını öngörüyor.

KSYÖ uzmanlarının belirlenen bu süre içerisinde kimyasal stokların tümünü imha etmesi için elini çabuk tutması gerekecek. Fransız Le Figaro gazetesine göre bazı uzmanlar bu zaman limitinin, kimyasal silahların ancak dökümünü ve Suriye'den çıkarılmasına yeteceğini söylüyor.

ABD ve Rusya arasında yapılan anlaşma ile Batı'nın Suriye'ye yönelik askeri müdahale tehdidi de sona erdi. Başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler 21 Ağustos'ta Şam bölgesinde düzenlenen kimyasal saldırıdan Şam rejimini sorumlu tutuyordu. Rusya ve Suriye ise saldırının silahlı grupların bir provokasyonu olduğunu düşünüyor.  

İsveçli Aake Sellström başkanlığındaki heyet daha önce 21 Ağustos'ta Şam'da gerçekleşen saldırıyı soruşturarak, kimyasal silah kullanıldığı sonucuna varmıştı. Ancak görevleri kapsamında olmadığı için, kimin saldırıyı düzenlediği yönünde herhangi bir tespitte bulunmamıştı.

BM uzmanları, 25 Eylül Çarşamba günü yeniden Suriye'ye giderek kimyasal silah kullanıldığı belirtilen yedi alanda soruşturma yürüttü ve 30 Eylül günü geri döndü.  Ekim ayı sonuna kadar raporunu sunması beklenen heyetin soruşturma yürüttüğü yedi alan arasında, Kürt mahallesi Şeyh Maksut da yer alıyordu.