Susturulmak istenen Netzpolitik’e Almanlardan ciddi destek

Almanya’da Federal Genel Savcı’nın görevden alınmasına kadar varan bir soruşturmaya maruz kalan Netzpolitik sitesine olan destek artıyor.

Almanya’da Federal Genel Savcı’nın görevden alınmasına kadar varan bir soruşturmaya maruz kalan Netzpolitik sitesine olan destek artıyor. Devlete ait gizli belgeleri yayınladıkları gerekçesiyle soruşturulan sitenin ayakta kalması için şimdiye kadar 150 bin euro bağış toplandı.

Netzpolitik.org adlı blog üzerinden Anayasayı Koruma Örgütü’ne (BfV) ait gizli istihbarat belgelerini yayınlayan Markus Beckedahl ve Andre Meister hakkında Temmuz sonunda soruşturma açılmıştı. Federal Genel Savcı Harald Range tarafından başlatılan soruşturmaya gelen tepkiler üzerine Adalet Bakanı Heiko Maas, savcıyı görevden almıştı.

Aradan geçen iki haftaya yakın sürede ise, Netzpolitik sitesine olan destek artarak devam ediyor. BfV’ye ait belgeleri yayınlaması nedeniyle hedefe oturtulan ve Almanya’da basın özgürlüğü tartışmalarının yeniden açılmasına vesile olan siteye şimdie kadar 150 bin euro bağış yapıldığı duyuruldu.

NTV’ye konuşan Netzpolitik kurucusu Markus Beckedahl,  Netzpolitik’e iki haftadan az bir sürede 2014 yılından daha fazla bağış yapıldığını söyledi.

Netzpolitik’i 11 yıl önce kurduklarını hatırlatan Beckedahl, kendisinin politikayla ilgilenmesinin Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından 1990’lı yıllarda kurulan Echelon takip sisteminin ortaya çıkmasıyla başladığını da kaydetti. Beckedahl, ayrıca 2013’de Edward Snowden’in NSA belgelerini yayınlamasına kadar, istihbarat örgütlerinin çalışmalarına ilişkin bilgileri yayınlamaktan korktuklarını ve ‘komplo teorisyeni’ olarak adlandırılmak istenmediklerini de vurguladı.

Adalet Bakanı Heiko Maas’ın Federal savcı Harald Range’yi görevinden alması ardından Beckedahl ve Andre Meister hakkındaki soruşturmada da durdurulmuştu.