Suudiler İsveçli işverenlere vize vermeyecek

Suudi Arabistan ile İsveç arasındaki diplomatik kriz ekonomik alana da sıçradı. Suudiler, ülkelerine gelmek isteyen İsveçli işverenlere vize verilmemesi kararı aldılar.

İsveç Dışişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsünün basına verdiği bilgilere göre, Suudi Arabistan yönetimi İsveçli işverenlere vize vermeyeceğini duyurdu. İsveç hükümetine bildirilen karar ile geçtiğimiz haftalarda iki ülke arasında yaşanan diplomatik krizin boyutlarının geldiği nokta daha net görüldü.

Suudi Arabistan’ın İsveçli iş insanlarına vize vermeyeceğine dair kararına ilişkin açıklama yapan Başbakan Stefan Löfven ise, “bu elbetteki hiç de iyi bir durum değil” dedi.

Suudi Arabistan’ın kararı, İsveç hükümetiyle yaşanan diplomatik krizin sonrasına denk geldi. İsveç’in Suudi Arabistan’ın insan hakları ihlalleri nedeniyle bu ülkeye silah satış anlaşmasını durdurması sonrasında gerginlik yaşanmıştı.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström’ün Kahire’deki Arap Ligi toplantısında konuşmasının Suudiler tarafından engellenmesi sonrasında Suudi Arabistan’ın Stockholm Büyükelçisi de geri çekilmişti.

Suudiler, İsveç hükümetinin insan hakları ihlallerine ilişkin eleştirilerine yönelik ‘ülkenin içişlerine karışma’ iddiasında bulunmulardı.

İsveç hükümeti  ile işverenler arasında Perşembe günü yapılan bir toplantıda, işverenler silah anlaşmasının iptalinin ‘olası olumsuz sonuçlarına’ dair uyarıda bulunmuştu.