Syriza hükümetinin Grexit için ‘darbe planı’ iddiası

Yunanistan ile Avrupa Birliği ve IMF arasındaki kredi müzakerelerinin bugün başlayacağı duyurulurken, bir gazete çıkan Syriza üyelerinin ‘darbe’ planı gündeme oturdu.

Yunanistan ile Avrupa Birliği ve IMF arasındaki kredi müzakerelerinin bugün başlayacağı duyurulurken, bir gazete çıkan Syriza üyelerinin ‘darbe’ planı gündeme oturdu.     

Kathimerini gazetesinde yer alan haberde, Syriza hükümetinin eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis liderliğindeki bir ekibin, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkışını (Grexit) sağlamak için darbe planı yaptıkları iddia edildi. Gazetenin haberinde, Başbakan Aleksis Çipras’ın Varufakis’i geçen Aralık ayında görevlendirdiği ve Yunanistan Merkez Bankası’nın hacklenerek, Euro’dan eski para birimi drahmiye geçişin sağlanmasının planlandığı savunuldu.

İddialar arasında, Merkez Bankası Başkanı’nın tutuklanması ile bir gecede drahmiye geçişin önündeki engellerin zorla kaldırılması da bulunuyor.

Habere ilişkin sosyal medyadan açıklama yapan Yanis Varufakis, iddiaların tümüyle ‘fanteziden’ ibaret olduğunu söyledi. Varufakis, “yani ben Yunanlıların vergi bilgilerini mi çalacaktım? Karşıtlarımın fantezisinden oldukça etkilendim” yorumunu yaptı.

Öte yandan, AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası heyetleriyle yeni bir yardım paketi üzerine yapılacak müzakereler bugün Atina’da başlıyor. Avrupa Birliği Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, müzakerelere katılacak heyetler bugün Atina’ya ulaşacak ve müzakereler ise hemen ardından başlayacak.

IMF’den yapılan açıklamada ise, bugün gönderilecek heyetler ‘teknik uzmanlar’dan oluşacak. Bu da, heyete başkanlık edecek IMF üst düzey yetkilisinin ileriki günlerde Atina’ya geleceği şeklinde yorumlandı.

Müzakerelerde Yunanistan’a 3 yıllığına 82 milyar euro civarında yeni bir kredinin verilmesine ilişkin şartlar görüşülecek. Yunanistan’ın 20 Ağustos’a kadar Avrupa Merkez Bankası’na 3,19 milyar, IMF’ye ise Eylül ayında 1,5 milyar euro geri ödeme yapması gerekiyor. Bu nedenle de müzakerelerin 20 Ağustos’a kadar sonlandırılması hedefleniyor.