Tahrir yeniden uyandı

Tahrir yeniden uyandı

Mısır’da 22 milyonu aşkın imza toplayan muhalefet, Muhammed Mursi’nin iktidarı terk etmesi için Salı gününe kadar süre vererek, aksi halde geniş bir “sivil itaatsizlik” hareketi başlatacaklarını duyurdu. Mısır ordusu da “halkın taleplerini karşılaması” için Mursi’ye 48 saatlik ültimatom verdi.

Tunus devriminden sonra Mısır’da Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesiyle birlikte iktidara gelen Müslüman Kardeşler de, ülkede benzeri görülmemiş bir toplumsal muhalefetle karşı kaşıya. Köklü bir tarihi olan ülkeyi dini ideoloji ile yönetmeye kalkan Müslüman Kardeşler, hoşgörüsüzlüğü ile milyonları karşısına aldı. Mısır’daki bu dalga, Tunus’un AKP’si Ennahda iktidarı ile toplumsal tepkilerin yükselmeye başladığı Fas’ı da önüne katabilir.

Pazar günü milyonlarca Mısırlı sokaklara çıkarak tepkilerini dile getirdi. Devrimlerinin gasp edilmesine karşı öfkeleri dinmeyen milyonlar, Müslüman Kardeşler’den Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi istifaya çağırdı. 22 milyonu aşkın imza toplayan Tamarrod (İsyan) Hareketi, internet üzerinde yayınladığı bildiride “Muhammed Mursi’ye iktidarı terk etmesi ve devlet kurumlarına bir cumhurbaşkanlığı seçimlerini hazırlamasını sağlaması için 2 Temmuz Salı günü saat 17.00’ye kadar süre veriyoruz” dedi. Hareket, bu çağrının reddedilmesi halinde, “Salı günü saat 1700 tam bir sivil itaatsizlik kampanyasının başlangıcı olacaktır” diye uyardı.

22 MİLYON İMZA

Tammarrod Hareketi, orduyu, polisi ve adli mekanizmayı “kitlelerin temsil ettiği halk iradesinin yanında açık bir şekilde yer almaya” çağırdı.  Yarım tedbirleri kabul etmenin imkansız olduğunu kayden Tamarrod, “Müslüman Kardeşler ve temsilcisi Muhammed Mursi iktidarının barışçıl bir şekilde sonlandırılmasından başka bir alternatif yoktur” vurgusunu yaptı.

Arapça isyan anlamına gelen Tamarrod hareketi, çok sayıda şahsiyet ile laik, liberal veya Ulusal Selamet Cephesi gibi sol muhalif hareketlerden oluşuyor. Hareketin cumhurbaşkanlığı seçimleri isteyen çağrısını 22 milyonu aşkın Mısırlı imzaladı. Bir kıyaslama yapılırsa eğer, Muhammed Mursi Haziran 2012’de 13,3 milyon kişinin oyunu alarak seçilmişti.

84 milyon nüfuslu ülkede, Pazar günü yapılan eylemlere askeri bir kaynağa göre 14 milyon kişi katıldı. Mısır’ın iki büyük kenti olan Kahire ve İskenderiye’de bir milyon kişi bir araya geldi.

16 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Pazar günkü eylemler sırasında, Sağlık Bakanlığı’na göre, 8’i Kahire’de olmak üzere 16 kişi rejim yanlıları ve karşıtları arasındaki çatışmalarda hayatını kaybetti. Mursi karşıtları, ülkede otoriter sapma ve ekonomiyi yeniden canlandırmak için iktidarın kabiliyetsizliğine tepki gösteriyor. Tıpkı Türkiye’de olduğu gibi rejim yanlıları ise, seçimle geldiği için Mursi’nin “meşruluğu”na sarılırken, muhalefeti eski rejimi yanlısı olmakla suçluyor.

ORDUDAN 48 SAATLİK ÜLTİMATOM

Milyonlarca kişinin sokaklara dökülmesi ardından bir ültimatom da ordudan geldi. Mısır Genelkurmay Başkanı televizyonda yaptığı açıklamada halkın taleplerini karşılamaları için siyasi yetkililere 48 saat mühlet verdi. Genelkurmay Başkanı Abdul Fatah El Sisi, Mursi’nin istifasını açık bir şekilde istemezken, siyasetçilerin anlaşma sağlayamaması halinde krizden çıkış için ordunun “kendi yol haritasını” sunacağını açıkladı. 

Hüsnü Mübarek’in devrildiği Şubat 2011 ile 2012 yazında Muhammed Mursi’nin iktidara geldiği seçimler arasında geçiş hükümeti rolü oynayan ordu, artık siyasete veya hükümet işlerine karışmak istemediklerini iddia etti. Ordu, bu tutum almanın bir darbe olduğu yönündeki iddiaları reddederek, amacın siyasi sorumluları görüşmelere itmek olduğunu ifade etti.

Tamarrod Hareketi’nin kurucusu Mahmud Bedir, ordunun tutumunu selamlayarak, “Ordu halkın yanında yer aldı” dedi.

DÖRT BAKAN İSTİFA ETTİ!

Müslüman Kardeşlerin bir uzantısı olan Özgürlük ve Adalet Partisi yöneticilerinden Yaser Hamza, “herkesin” askerler tarafından verilen ültimatomu reddettiğini savundu. Hamza, “Çözüm ancak anayasa çerçevesinde bulunabilir” derken, askeri darbeler döneminin değiştiğini belirtti. İslamcı “Nur” partisi ise ordunun yeniden kamusal yaşama geri dönmesinden endişe ettiklerini ifade ederek, Mursi’yi taviz vermeye çağırdı ve iktidar ile muhalefet arasına arabuluculuk önerdi. Müslüman Kardeşlerin üst düzey bir yöneticisi olan Mahmud Gozlan ise ordunun bildirisini incelediklerini ifade ederek, tutumları konusunda karar almak için toplanacaklarını bildirdi.

Mısır resmi haber ajansı MENA’ya göre beş bakan bir araya gelerek, toplu istifa ve eylemcilerin yanında yer alma olasılığını inceledi. AFP ve Reuters, bunlardan dördünün Başbakan Hişam Kandil’e istifalarını sunduğunu duyurdu. Bunların Turizm, Çevre, İletişim, hukuki işler bakanları olduğu belirtildi.