Tarihin en büyük timsah saldırısı: Bine yakın askeri yediler

İkinci Dünya Savaşı yıllarında, tarihte benzeri olmayan bir olay yaşandı.

İkinci Dünya Savaşı yıllarında, tarihte benzeri olmayan bir olay yaşandı.

Şubat 1945'te Hitler'in ittifakları, başta Güney Batı Cephesi olmak üzere tüm stratejik noktalarda karşı saldırılarını sürdürüyordu. Burma'daki Ramree Adası'ndaki uzun menzilli topçu üssü, kilit bir öneme sahipti.

İngiliz çıkarması gemilerine yönelik en etkili saldırılar bu üsten yapılıyordu. İngiliz-Amerikan askeri istihbarat servislerinin bu üssü keşfetmesi ardından, buranın ele geçirilmesi bir öncelik haline getirildi.

Japon askeri komutası, adaya özel birliklerini göndermişti. Hareketli piyade askerlerinin saldırılarına karşı, özel birliklerin geçit vermeyeceği düşünülüyordu.

Havadan indirilen taburun İngiliz komutanı Andrew Wyert, çok kurnaz bir subaydı. Adanın derinliklerine, bataklıkların olduğu yere bir keşif grubu göndermişti.

İngiliz subay, bataklıkların timsahlarla dolu olduğunu öğrendiğinde, bedeli ne olursa olsun Japon askerlerini oraya sürmek gerektiğine karar verdi.

Bu fikre tepkiler de ortaya çıktı. Zira, Japon askerlerine karşı koymak için İngiliz askerlerinin silahları ve ekipmanları alana uygun değildi. Ancak Andrew Wyert, kendisine güvenilmesini isteyerek, taktik bir savaşa koyuldu.

Japon birlikleri bataklığın dibine kadar püskürten İngiliz tabur, şaşırtıcı bir şekilde kıyıya doğru kademeli olarak geri çekilme talimatı aldı. 19 Şubat 1945 günüydü. Ön cephede sadece küçük bir birlik bırakıldı. Japon askerler bunu bir avantaj olarak görüyordu.

Dakikalar sonra, İngiliz subaylar son durumu dürbünlerle izlerken, garip bir olaya tanık oldular. Saldırıların geçici olarak durmasına rağmen, Japon askerler tek tek bataklığa düşüyordu.

Japon grubun direnişi uzun sürmedi. Ayakta kalan askerlerde, düşenlere basarak kurtulmaya çalışıyor ancak sıra onlara da geliyordu.

Bunun üzerine İngiliz komutan Andrew Wyert, öncü birliğin de geri çekilmesini istedi. Düşmanlarının tamamen yok olduğu değerlendirmesinde bulunmuşlardı. İngilizler, sonraki iki saat boyunca bir tepeden güçlü ve iyi silahlanmış japon ordusunun kaybolmasını rahat bir şekilde izliyorlardı.

Çok daha kalabalık birliklere karşı defalarca zafer kazanmış olan Japon ordusunun 1215 kişiden oluşan en iyi komandı alayını çoğu timsahlar tarafından yenilmişti. Hayatta kalan 20 Japon askeri de İngilizler tarafından esir alınmıştı.

Bu durum, Guinness Rekorlar Kitabı'na "Hayvanlar tarafından öldürülen en fazla insan sayısı" olarak tarihe geçti.

Kitapta şöyle yazıyor: "Bine yakın Japon asker kıyıya on mil mesafede, binlerce timsahın yaşadığı bataklıkta İngiliz deniz komandosu saldırısına karşı koymaya çalışıyordu. 20 asker canlı olarak yakalandı ama çoğu timsahlar tarafından yenildi. Geri çekilme yapan askerlerin bu felaket durumu, kendilerine saldıran çok sayıda yılan ve tropik sineklerin varlığı ile daha da ağırlaşmıştı."