Times: El Kaide Suriye'de iç savaş çıkarmak istiyor

Times: El Kaide Suriye'de iç savaş çıkarmak istiyor

Irak’ta şiddetin yeniden tırmanmasına ilişkin yeni bir yazı yayınlayan İngiltere’nin Times dergisi El Kaide’nin Sünni, Şii, Arap ve Kürt toplulukları arasında bir iç savaş çıkarmak istediğini yazdı. Independent yazarı Patrick Cockburn ise Türkiye’nin El kaide'ye sınırlarını kapatmaması halinde Suriye ve Irak’ın bölüneceğini öne sürdü. 

Times dergisinde yazı kaleme alan İngiliz emekli albay ve askeri istihbaratçı Richard Kemp, Irak’ta saldırılar nedeniyle ölen sivil sayısının bu yıl içinde 6 bine ulaştığını belirterek son birkaç hafta içinde bin sivilin hayatını kaybettiğine işaret etti.

Bu tırmanışı El Kaide’nin Sünni, Şii, Arap ve Kürt toplulukları arasında bir iç savaş kışkırtma çabasına bağlayan Kemp, Suriye’deki iç savaşın bir şekilde son bulmasının ardından militanların Irak’a sızacağı öngörüsünde bulunuyor.

El Kade'nin Sünni, Şii, Arap ve Kürt topluluklar arasında iç savaş çıkarmak istediğini ifade eden İngiliz uzman, Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin şimdiden politik reform ve askeri önlem yoluna gitmesini tavsiye ediyor.

Independent için “Suriye parçalanırsa, Irak da parçalanır” başlıklı bir yazı kaleme alan Patrick Cockburn El Kaide’nin Irak’ın batısını ve Kürt militanlarla şiddetli çatışmalar yürüttüğü Suriye’nin doğusunu “savaş alanına” çevirdiğine savundu.

Suriye’deki barış arayışlarının umut verici olmadığına dikkat çeken Cockburn, El Kaide ve onları destekleyen diğer İslamcı grupların durdurulmasının yolu olarak, destek aldıkları Türkiye sınırının kapatılmasını gösteriyor.