Tunus saldırısı: Saldırganlar Libya'da eğitim görmüş

Tunus'ta 18 Mart günü parlamento bitişiğindeki Bardo müzesine saldırarak onlarca kişinin ölümüne yol açan iki saldırganın Libya'da eğitim gördükleri açıklandı.

Başkentteki Bardo müzesine saldırıda 20'si turist olmak üzere 23 kişi öldü.  Saldırı sırasında 47 kişi de yaralandı.

Saldırganlar polis operasyonunda öldürülürken, saldırıya ilişkin şu ana kadar 9 şüpheli gözaltına alınmış durumda. Bardo müzesine saldırıyı insanlık düşmanı grup DAİŞ üstlendi.

Tunus makamları Yasin Abidi ve Hatem Haşnawi olarak isimleri tespit edilen Tunus kökenli iki saldırganın Libya'da eğitim gördüğünü açıkladı.

Güvenlik işlerinden sorumlu Devlet Bakanı Refik Şelli, bunların geçen Aralık ayında kaçak bir şekilde Libya'ya geçtiğini ve burada silah eğitimi alarak geri döndüğünü söyledi.

5 BİN TUNUSLU IRAK, SURİYE VE IRAK'TA

5 bin Tunuslunun Irak, Suriye ve Libya'ya giderek kökten dinci gruplara katıldığı belirtiliyor. Bunların çoğunluğu sistematik olarak vahşi suçlar işleyen DAİŞ saflarında yer alıyor.

Tunuslular, DAİŞ'i besleyen en büyük kontenjan olarak dikkat çekiyor. Bunlardan 500'ünün Tunus'a geri dönerek tehdit oluşturduğu belirtiliyor.

Devlet Bakanı Şelli, "Detayları henüz bilmiyoruz ama Sebrata, Bingazi ve Derna'da Tunuslular için eğitim kampları var" diyerek, saldırganların bu kamplardan birinde eğitim almış olabileceğini söyledi.

Fransız TF1 kanalına bir mülakat veren Tunus Cumhurbaşkanı Beci Kaid Esebsi, "demokratik sistemin uygulamaya konulma sürecinin zaten yerine oturduğunu ve kökleştiğini" belirterek, "Asla geriye dönüş olmayacak" dedi.

Ülkenin en prestijli müzesi olan Bardo, Parlamento bahçesi içerisinde yer alıyor. Saldırı sırasında parlamento ve müze güvenliğini sağlayan güvenlikçilerin kafede oldukları belirtiliyor.

GÜVENLİKÇİLER SALDIRI SIRASINDA KAFEDEYDİ!

AFP'ye konuşan Parlamento Başkan Yardımcısı Adulfetah Muru, "Ne Parlamento ne de müze etrafında polis yoktu" dedi.  Muru, "Çarşamba günü parlamento etrafında güvenliği sağlaması gereken sadece dört polisin olduğunu ve bunlardan ikisinin kafede olduğunu öğrendim. Üçüncüsü hafif bir yemek yiyordu, dördüncü ortada yoktu" dedi.  Muru, "Bu büyük bir eksiklik" diye ekledi.

Başbakan Habib Esid de tüm güvenlik sisteminde eksiklikler olduğunu kabul ederken, Cumhurbaşkanı Beci Kaid Esebsi, "güvenlik güçlerinin alana gelerek bir felaketi önlemedeki çabukluğunu" selamladı.