Tunus'ta hükümet Ekim sonunda istifa edecek

Tunus'ta hükümet Ekim sonunda istifa edecek

Tunus'ta iktidardaki Ennahda partisi, muhalefetle imzaladığı yol haritası çerçevesinde Ekim ayı sonunda istifa sözü verdi. Yol haritası üç hafta içinde bağımsız bir hükümetin kurulmasını öngörüyor.

Ülkedeki derin krize çözüm bulmak için dört arabulucu tarafından hazırlanan yol haritası, önümüzdeki hafta sonuna kadar bağımsız bir başbakanın belirlenmesini öngörüyor. Yeni başbakanın ise iki hafta içinde hükümet kabinesini kurması gerekecek.  

Yoğun tartışmalar ardından Ennahda partisinin lideri Raşid Ghannuşi ile muhalefet yöneticileri basın önünde metni imzaladılar.

Ennahda'nın ittifakı olan Munsef Marzuki başkanlığındaki Cumhuriyet Kongresi Partisi anlaşma metnini parafe etmeyi reddetti.

Şubat ayında solcu muhalefet lideri Şükrü Belayid ile Temmuz ayında Muhammed Brahmi isimli muhalifin benzer şekilde işlenen suikastler sonucu hayatını kaybetmesi ardından ülke derin bir siyasi çıkmaz içerisine girdi. Ekonomik zorlukların da ağırlaşması üzerine Ennahda hükümeti 23 Ekim 2011'deki zaferinden iki yıl sonra istifa etmeyi kabul etti. 

Yol haritası ayrıca tüm siyasi sınıfın katıldığı ulusal bir diyalog ile gelecek dört hafta içerisinde yeni Anayasa'nın onaylanması ve seçim takvimi belirlenmesini öngörüyor.