Türkiye internet özgürlüğünde geriledi

Türkiye internet özgürlüğünde geriledi

Amerikalı sivil toplum örgütü Freedom House tarafından internet özgürlüğüne ilişkin yayınlanan raporda, İzlanda en özgür ülke olarak öne çıkarken, İran sonuncu oldu. Türkiye kısmen özgür ülkeler arasında ancak yer bulabildi.

Freedom House tarafından yayınlanan 900 sayfalık detaylı raporda her ülkede  internete erişim önündeki engeller, içeriklere getirilen kısıtlamalar ve internet kullanıcılarının haklarına yönelik ihlallere yer veriliyor.

Rapora göre internetin en özgür olduğu ülkeler sırasıyla İzlanda, Estonya, Almanya, ABD ve Avustralya olurken, İran sonuncu sırada yer alıyor. İran'ın önünde sırasıyla Küba, Çin ve Suriye dikkat çekiyor. 17 ülke "özgür" kategorisine alınırken, 60 ülke "kısmen özgür", 14 ülke ise "özgür değil" şeklinde sınıflandırıldı.

Türkiye 49 puanlık not ile internet açısından "kısmen özgür" ülkeler arasında bulunuyor. 2012 yılında 46 puan alan Türkiye, böylece üç puan gerilemiş oldu.

Raporda, "Türkiye, Bangladeş ve Azerbaycan, geçen yıl içerisinde internet aktivizmi ve paylaştığı mesajlar nedeniyle kullanıcıların tutuklanmasını net bir şekilde yoğunlaştıran ülkeler arasında yer alıyor" denildi.

Rapordaki yeni sayılabilecek genel eğilimlerden biri, bazı hükümetlerin Facebook üzerindeki içerikleri "beğenmeyi" (like) kriminalize eden yaklaşımları olarak dikkat çekiyor.