Ukrayna krizi: Silahların geri çekildiği doğrulandı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Proşenko, Ukrayna'nın Doğusundaki bağımsızlık yanlılarının ağır silahların önemli bir kısmını cepheden çektiğini doğruladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Proşenko, Ukrayna'nın Doğusundaki bağımsızlık yanlılarının ağır silahların önemli bir kısmını cepheden çektiğini doğruladı.

Proşenko 3 gün önce, Doğu'daki Rusya yanlısı güçleri silahlarını cepheden çekme konusunda isteksiz olmakla suçlamıştı.

Pazartesi günü bir televizyon kanalına yaptığı açıklamasında ise Rusya yanlısı güçlerin ağır silahların önemli bir kısmını cepheden çektiğini söyledi.

Proşenko ayrıca, hükümet güçlerinin cephedeki roket atarların ve topçu sistemlerinin büyük bir bölümünü geri çektiğini belirtti.

Şubat ayında Belarus'un başkenti Misnk'te imzalanan ateşkes anlaşmasına göre, her iki taraf da 100 mm ya da daha fazla kalibreli topları cephenin 50 km, roket sistemlerini 70 km ve uzun menzilli füzeleri de 140 km gerisine çekmekle yükümlü.

Donetsk Halk Cumhuriyeti, 7 Mart Cumartesi yaptığı bir açıklamada kendinden itmeli topları Donetsk'in 96 km doğusunda bir depoya çektiğini bildirmişti.

Silahların çekilme süreci ve ateşkes koşulları, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT gözlemcileri tarafından denetleniyor

Proşenko konuşmasında ayrıca, ateşkes anlaşmasının resmen yürürlüğe girdiği 15 Şunat tarihinden bu yana 64 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini, çatışmaların başladığı günden bu yana ölen asker sayısının ise 1.549 olduğunu ifade etti.

Şubat ayında imzalanan ateşkes anlaşmasına göre, her iki tarafında Mart ayı başında ağır silahları cepheden çekmiş olması gerekiyordu.

Zaman zaman patlak veren çatışmalara rağmen her iki taraf da ateşkes anlaşmasına sadık kaldığını iddia ediyor ve ateşkes ihlalleri için birbirini suçluyor.

Birleşmiş Milletler’in son raporlarına göre, Ukrayna'nın Doğu'sunda geçtiğimiz yıl Nisan ayında başlayan çatışmalarda 6 bin kişi hayatını kaybetti, 1 milyondan fazla kişi ise evlerini terk etmek zorunda kaldı.