Ukrayna ve Rusya arasında ‘soykırım’ tartışması

Ukrayna'da Kiev yönetimi, Rus grupların elindeki Donetsk ve Luhansk bölgelerine yönelik ambargoyu sertleştirirken, Vladimir Putin ise Ukrayna’ya ‘soykırım’ suçlamasında bulundu.

Rusların çoğunlukta olduğu Donetsk ve Luhansk bölgelerinde kontrolü önemli oranda kaybeden Ukrayna yönetimi, milyonlarca kişinin yaşadığı bölgeye ambargo uyguluyor. Bölgede gıda yetersizliğinden dolayı yüz binlerce kişi açlıkla başbaşa kalırken, Kiev son olarak her iki bölgeye yapılan gaz sevkiyatını durdurmuştu.

Konuya ilişkin gün bir basın konferansında konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın bölgedeki halka yönelik ‘soykırım’ uyguladığını söyledi. Bölgede ciddi bir açlık problemi olduğunu hatırlatan Putin, “Eğer Kiev oradaki insanlara verilen gazı da kesiyorsa bunun biraz da soykırımla alakası vardır” dedi.

Ukrayna yönetimi, Donetsk ve Luhansk bölgelerine doğru giden hatları keserek, bölgeye yönelik gaz sevkiyatını durdurmuştu. Bu duruma tepki gösteren Rusya ise, Rus grupların elindeki bölgelere yönelik gaz sevkiyatını direkt olarak yapma kararı almıştı. Rusya’nın yaptığı ve günlük 12 milyon metreküpü bulan sevkiyatlar, bölgenin uluslararası hukuka göre halen Ukrayna’ya bağlı olması nedeniyle Kiev’e fatura ediliyor.

Kiev ise, kendisine bildirilmeden yapılan sevkiyatların ödemesini yapmayı reddediyor. Ukrayna yönetimi ayrıca, Donetsk ve Luhansk bölgelerine sevkiyatta kullanılan doğal gaz hatlarının Rus militanlarca bilinçli olarak sabote dildiğini savunuyor. Kiev, sabotajların Rusya’dan direkt gaz alımını haklı çıkarmak için yapıldığını da iddia ediyor.

Rusya’nın kış ayları nedeniyle zor durumda olan Donetsk ve Luhansk’a yönelik gaz sevkiyatına karşı çıkan Ukrayna, ikili anlaşmalara uyulmadığını ve bu nedenle de Mart ayı için yapılması gereken ön ödemeleri yapmayı reddediyor.

Ukrayna’nın ödemeleri yapmaması halinde Rusya’nın gaz vanalarını kapatması da olası. Bu durumda hem Ukrayna’nın hem de bu ülke üzerinden Rusya’dan gaz ithal eden Avrupa ülkelerinin zorluk çekecekleri tahmin ediliyor.

Ancak Ukrayna’nın hali hazırda 8 milyar metreküpü aşkın gazı depoladığı ve baharın yaklaşması nedeniyle Rusya’nın sevkiyatları durdurmasının olumsuz etkilerinin düşük olacağı da bildiriliyor.