Ýsrail Gazze yardım gemisine operasyon düzenledi

Ýsrail Gazze yardım gemisine operasyon düzenledi

Ýsrail askerleri Filistin halkına uygulanan ablukayı kırmak amacıyla Gazze’ye yardım taşıyan Estella gemisine müdahale etti.

Yardım çalışmalarını örgütleyen Ship to Gaza adlı örgütlenmenin Basın Sözcüsü Mikael Löfgren saat 10.15 sularında gemide bulunan Yahudi Sanatçı Dror Feiler’le konuştuðunu ve Feiler’in gemilerinin 5 veya 6 Ýsrail savaş gemisi tarafından kuşatıldıðını ve maskeli askerlerin gemiye girdiklerini aktardıðını açıkladı. Löfgren Ýsrail askerlerinin müdahalesi sırasında Estella Gemisinin Gaza’dan 30 deniz mili uzaklıkta bulunduðunu ve operasyondan sonra gemilerdekilerden haber alamadıklarını söyledi. Ýsrail’in gemiye müdahale edeceðini daha önce Finlandiya Dışişleri Bakanlıðına iletmişti. Ýsrail Ordusu yazılı bir basın açıklaması yaparak gemiye operasyon yapıldıðını doðruladı ve geminin Ashdod limanına çekileceðini açıkladı.

Ýsrail’in gemiye müdahalesi Ýsveç’te tepkiyle karşılandı. Sol Parti Lideri Jonas Sjöstedt gemide Gazze halkının ihtiyacı olan tekerlekli sandalye, saðlık malzemeleri ve ilaç bulunduðunu söyleyerek Ýsrail’in gemiye müdahelesinin uluslararası hukukla çeliştiðini söyledi. Geminin amacının Ýsrail’in sürdürdüðü haksız ambargoyu delmek olduðunu söyleyen Sjöstedt Avrupa ülkelerine Ýsrail’in saldırısını protesto etmeleri çaðrısında da bulundu.

Estella gemisi Filistin halkına yönelik amborgoyu delmek amacıyla Ýsveç’te kurulan “Ship to Gaza” adlı örgütlenme tarafından bu yılın bahar aylarında satın alındı. 1922 yılında inşa edilen gemi Ýsveç’te 100 kişinin katıldıðı ortak bir çalışma sonucu onarıldıktan sonra Ýsveç’in Stockholm, Malmö, Göteborg şehirlerini ziyaret ettikten sonra yelkenlerini Ispanya, ardından da Ýtalya ve Yunanistan’a doðru açtı. Estella’nın uðradıðı liman şehirlerinde Filistin halkının mücadelesini desteklemek amacıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

7 Ekim günü Gazze’ye gitmek için Napoli’yi terk eden Estella’da insan hakları savunucuların yanı sıra 74 yaşındaki Ýsveç Sosyal Demokrat Ýşçi Partisi Milletvekili ve doktor Sven Britton, Norveçli Milletvekili Aksel Hagen, Ispanyol Milletvekili Ricardo Sixto Iglessias ve Yunanlı Milletvekilleri Vangelis Diamandopoulos ile Dimitris Kodelas da bulunuyor. 9 kişinin yaşamını yitirdiði Mavi Marmara gemisinde yer alan Ýsveçli Tarih Profesörü Mattias Gardell ile Yahudi asıllı Ýsveçli Sanatçı Dror Feiler de gemide yer alıyor. Gemide ayrıca üç Ýsrail vatandaşının da bulunduðu bildiriliyor.

Önceki gün bir basın açıklaması yapan Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide gemide bulunanlardan Ýsrail’in ambargosunu delme girişiminden vazgeçmelerini istedi. Ýsrail’in geminin Finlandiya bandralı olmasından ötürü Finlandiya Hükümetine gemiye müdahale edeceðini ilettiði bildiriliyor. Geminin Kaptanı Anders Widell “Arbetaren” gazetesine Ýsrail’in Finlandiya Hükümetine gemiye uluslararası sularda müdahale edeceðini ilettiðini açıkladı. Gemide yer alanlar olası bir saldırıya karşı kendilerini korumak amacıyla iki aydan bu yana antreman yapıyor.

Ýsrail bir kaç gün önce gemide bulunanları terörist olmakla suçlamış ve Birleşmiş Milletler’e başvurarak sivil gemilerin Ýsrail sularına girmesini engellemesini istemişti. Ýspanya ve Ýtalya Hükümetleri ise gemidekilerin tutumunun tamamen yasal ve meşru olduðunu açıklamışlardı.